Afbeelding
Foto:

Van nertsen naar caravans en wonen

Bouwen & Wonen

Laarbeek - Wie de afgelopen weken over de Herendijk in Beek en Donk reed, zag het gebeuren. De voormalige nertsenfokkerij die daar zat werd helemaal afgebroken en zal plaats gaan maken voor iets anders. Maar hoe zat het eigenlijk ook alweer met de nertsenbedrijven in Laarbeek?

In heel Nederland telde je tot het voorjaar van 2021 zo’n 120 nertsenfokkerijen. Acht daarvan stonden in Laarbeek. Zeker in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw groeide het aantal nertsenfokkerij in Zuidoost-Brabant snel. Rond de eeuwwisseling was Nederland de derde grootste nertsenproducent van de wereld, na China en Denemarken. Maar ook de kritiek op het fokken van nertsen voor hun vacht groeide. In 2013 werd al tot een fokverbod besloten en in 2016 kwam deze er definitief: vanaf 2024 moesten alle nertsenfokkerijen de deuren sluiten. 

Corona
Corona zorgde er echter voor dat nertsenfokkerijen nog eerder dichtgingen. Bij de opkomst van de pandemie in het voorjaar van 2020 bleek dat ook nertsen besmet raakten met het coronavirus. Besmette bedrijven, waaronder ook in Laarbeek, werden geruimd. Tevens startte de discussie of de bedrijven nu niet eerder moesten stoppen. Ja, bleek het antwoord uit Den Haag. Het kabinet trok 180 miljoen euro uit om de laatste 120 nertsenbedrijven in Nederland uit te kopen. Op 21 maart 2021 sloten alle nertsenfokkerijen voorgoed.

Alleen wat te doen met de locaties? Nertsen mogen niet meer gehouden worden, maar wat kun je dan wel doen. Van de acht nertsenbedrijven in Laarbeek is voor zeven van hen inmiddels duidelijk wat er gaat gebeuren, of wat er inmiddels al gebeurt. Op twee locaties zijn de bedrijven volledig beëindigd en herbestemd tot ‘wonen’. Oftewel, geen bedrijfsactiviteiten meer, maar er wordt alleen nog maar gewoond.

Caravanstalling
Voor vier andere bedrijven lopen de procedures voor herbestemming. In twee gevallen is er sprake van omzetting naar caravanstalling en statische opslag. In één geval blijft sprake van een agrarisch bedrijf, de bestaande (kleine) vleesveetak wordt voortgezet en daarnaast wordt een verblijfsrecreatieve neventak, bed en breakfast, opgezet. De vierde locatie wordt in zijn geheel beëindigd en wordt omgezet naar een woonbestemming met een verblijfsrecreatieve neventak, camperplaatsen.

Dan blijven nog twee locaties over. “Van de laatste twee bedrijven hebben we van één inmiddels een verzoek gekregen naar omzetting naar een andere functie, gericht op een bijzondere woonvorm. Dit moet echter nog beoordeeld worden op de wenselijkheid”, laat een woordvoerder van de gemeente Laarbeek weten. “Wat betreft het andere bedrijf, hier is nog steeds geen concreet verzoek voor ingediend.”

Afbeelding
Afbeelding