Afbeelding
Foto:

Gemeente start met omruilactie energieslurpende apparaten

Gemeente

Laarbeek - De gemeente Laarbeek kondigde eerder dit jaar aan met een actie te komen om mensen met energiearmoede te helpen. Energiearmoede: zo wordt het met een moeilijk woord genoemd als mensen financieel niet meer (of lastig) rond kunnen komen door gestegen energieprijzen. Mensen die tot 120 procent van het sociaal minimum verdienen, kunnen een energieslurpend apparaat gratis omruilen.

Vanaf komende week krijgen mensen die hiervoor in aanmerking komen een brief in de bus waarin precies beschreven staat wat ze moeten doen om een apparaat te vervangen. “In Laarbeek gaat het om zo’n 600/700 inwoners die hiervoor in aanmerking komen”, legt wethouder Joan Briels uit. Deze mensen kunnen een koelkast, diepvries, wasmachine of wasdroger omruilen voor een energiezuiniger apparaat. Of ze schaffen een infraroodpaneel aan om een ruimte te verwarmen. Briels: “Het gaat hier per persoon om één apparaat. Deze energiebesparende maatregel werkt dubbelop. Het is goed voor het klimaat en je merkt het direct financieel in je portemonnee omdat je verbruik minder wordt.” Nico Meulensteen Electro in Beek en Donk gaat de hele omruilactie (minus de infraroodpanelen) verzorgen.

Moreel appèl op inwoners
In totaal is er zo’n 400.000 euro beschikbaar voor deze omruilactie. Ook mensen die niet direct met energiearmoede te maken hebben, komen juridisch gezien in aanmerking om een apparaat om te ruilen. Wethouder Briels hoopt dat deze mensen twee keer nadenken. “Ik doe een moreel appèl op de inwoners. We hebben een beperkt budget. We doen een beroep op de mensen om zelf een inschatting te maken of ze het ook echt nodig hebben. Zo kunnen er zoveel mogelijk mensen geholpen worden.” Mensen die ook in aanmerking denken te komen voor financiële ondersteuning vanwege de energiearmoede, maar nog niet geholpen worden kunnen ook contact opnemen met de LEVgroep.