Marloes van der Loo (links) en Inge Donkers zijn een petitie gestart om de bibliotheek in Aarle-Rixtel open te houden.
Marloes van der Loo (links) en Inge Donkers zijn een petitie gestart om de bibliotheek in Aarle-Rixtel open te houden.

Actie tegen sluiting bieb Aarle-Rixtel: ‘Hopen dat we gehoord worden’

Algemeen

Aarle-Rixtel - Het nieuws dat de fysieke bibliotheek in Aarle-Rixtel vanaf 1 januari 2024 gaat sluiten, is niet goed ontvangen bij inwoners. Een petitie om de bieb open te houden is inmiddels al 450 keer getekend.

Het dochtertje van Inge Donkers struint tussen de boeken in de bibliotheek in Aarle-Rixtel. Zo ziet haar moeder het graag, net zoals Marloes van der Loo. Ook haar twee zoontjes (6 en 8 jaar oud) komen graag in de bibliotheek om boeken uit te zoeken. “Mijn oudste zoontje leest misschien wel een boek per week. Mijn jongste begint net met lezen. Door zelf boeken uit te kiezen kan hij zelf bepalen welke lettergrote hij pakt. Wil hij een boek met plaatjes etc. Ook kan ik mijn oudste zelf naar de bibliotheek laten gaan. Die zelfredzaamheid is ook enorm belangrijk.” 

Inge ziet het net zo. “Ik wil dat mijn kinderen zelf de boeken uit kunnen kiezen. Anders ga ik ze toch sturen. Nu kiezen ze zelf iets uit en dan komen er wel eens hele onverwachte boeken mee naar huis. Erg leuk is dat.” Het moge duidelijk zijn. Marloes en Inge zijn faliekant tegen de sluiting van de fysieke bibliotheek in Aarle-Rixtel en zijn daarom een petitie gestart, onder de naam Bieb Ale Blie, die inmiddels al 450 keer is getekend. 

Bezuiniging
Onlangs werd bekend dat het voornemen er is om vanaf 1 januari de fysieke bibliotheek in Aarle-Rixtel te sluiten, voor een proefperiode van twee jaar. Er zou dan nog wel een servicepunt komen waar mensen hun bestelde boeken kunnen ophalen en inleveren. Voor het zelf tussen de boeken struinen zouden leden van de bieb dan naar Beek en Donk moeten. Deze beslissing is deels een bezuiniging en deels een besluit omdat het openhouden van fysieke bibliotheken in elke kern niet meer van deze tijd is, zo wordt gesteld.

Maar daar zijn Inge en Marloes het niet mee eens. “We snappen wel dat er bezuinigd moet worden, maar er zijn veel meer stappen mogelijk tussen wat er nu staat en alleen een servicepunt. Volgens mij kunnen we daar toch over praten? We hopen dat we gehoord worden.” 

Lezen stimuleren
Volgens Inge en Marloes zijn ook de twee basisscholen in Aarle-Rixtel (De Driehoek en Breinplein) niet blij met het besluit om de fysieke bibliotheek, die huist in De Dreef, te sluiten. “Juist door het laagdrempelig houden van het voor kinderen kunnen halen van boeken, stimuleer je het lezen. En ik heb gelezen dat landelijk het inzetten van servicepunten in de plaats van bibliotheken ook al weer wordt teruggedraaid”, zegt Inge.

Inge en Marloes willen de opgehaalde handtekeningen nog aan gaan bieden aan de gemeente en/of de bibliotheek en ze willen ook nog kijken of ze handtekeningen van kinderen kunnen gaan verzamelen. Het moet er uiteindelijk toe leiden dat men in Aarle-Rixtel gewoon zelf boeken kan blijven uitzoeken.