Afbeelding

Succesvolle opening Repaircafé Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Wethouder Ron van den Berkmortel opende vrijdag 26 mei het Repaircafé in Aarle-Rixtel. Door het symbolisch openen van de deur van het informatiebord, dat bij Cendra buiten stond, werd Repaircafé Aarle-Rixtel officieel in gebruik genomen. 

In zijn openingswoord memoreerde de wethouder dat er wereldwijd ongeveer 2.500 Repaircafé’s zijn en dat er met Aarle-Rixtel in Laarbeek nu drie operationeel zijn. Hij benadrukte ook de waarde van het herstellen van gebruiksgoederen, het duurzaam repareren en het niet zomaar weggooien als een product het even niet meer doet.

70 procent werd gerepareerd
Tijdens de eerste dag werden een 10-tal verschillende apparaten aangeboden. Het meest bijzonder was de kerstverlichting die het niet meer deed, maar na het repareren van de bedrading kwam de triomfantelijke glimlach van de eigenaresse Maria breed op haar gezicht staan. Haar man had immers geadviseerd om het maar weg te gooien, maar het werd vakkundig gerepareerd hetgeen haar zichtbaar deugd deed. Bij Repaircafé is weggooien uit den boze, behalve als het echt niet meer gemaakt kan worden zoals het Nespresso-apparaat dat in de kunststof leiding een barst vertoonde en water bleef lekken. Dat apparaat werd in onderdelen weer in de tas gestopt en mee terug gegeven. Bij de hogedrukreiniger werd door een deskundige vrijwilliger geconstateerd dat de condensator kapot was. De eigenaar zou zelf voor een nieuwe zorgen en deze monteren. Ook dat werd gezien als een succesvolle reparatie.

Bij een schroefmachine werd geconstateerd dat de accu defect was en een waterkoker werd met succes gerepareerd. Bij een naaimachine was het gebruik van verkeerd smeermiddel of vet het probleem dat door ontvetting en gebruikmaking van het juiste smeermiddel weer perfect hersteld werd. Verder werden nog een stofzuiger, een strijkijzer en een radio gerepareerd. Kortom een zeer geslaagde eerste zittingsdag met dank aan de vrijwilligers van Repaircafé Aarle-Rixtel.

Nieuwe kans op 23 juni 
Heeft u ook iets dat het niet meer doet of waarvan u geen afscheid kunt nemen? Breng het dan mee op 23 juni, dan staan de vrijwilligers weer voor u klaar. U bent vanaf 9.00 uur welkom bij Cendra aan de Duivenakker 72A in Aarle-Rixtel.