Afbeelding
Foto: Judith van Schijndel

Kikkerconcert

Groene kikkers kunnen een boel kabaal maken. De paartijd loopt van april tot augustus en in die periode kunnen de mannetjes met hun twee uitwendige kwaakblazen die aan de zijkant van de kop zitten prachtige concerten ten gehore brengen. Dit doen ze om de vrouwtjes te lokken. Hebben ze eenmaal een vrouwtje gevonden, dan klimt het mannetje op haar rug. Hij klemt zich met zijn voorpoten onder de oksels van het vrouwtje. Hiervoor maken de mannetjes gebruik van de verdikking in de duim om extra houvast te hebben.

Het vrouwtje legt haar eieren met tussenpozen van vijf tot vijftien minuten tussen de waterplanten en het mannetje spuit zijn sperma over de eitjes. Op deze manier worden de eitjes bevrucht. Binnen een paar dagen groeien de eitjes uit tot larven en snel daarna tot kikkervisjes. Na ongeveer drie maanden zijn het niet langer visjes, maar kikkers. Ze gaan nu naar het wateroppervlak om adem te halen. Op de tekening zie je de gedaanteverwisseling
- Afbeelding 1: larve
- Afbeelding 2: kop en kieuwen ontstaan
- Afbeelding 3: de kieuwen verdwijnen als er achterpoten zijn gekomen
- Afbeelding 4: de staart is er nog als de voorpootjes komen
- Afbeelding 5: de staart wordt kleiner, de pootjes worden sterker

Als dit proces voltooid is, is de larve een kikker geworden. De IVN-afdeling Laarbeek organiseert jaarlijkst het kikkerconcert op de eerste zondag in juni. Dit is een feest voor jong en oud met allerlei activiteiten. De kikkers zullen zich dan zeker laten horen.

Door mijn kennis en verwondering over de natuur te delen, wil ik graag de schoonheid en rijkdom laten zien.

Judith van Schijndel