Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Dieren en baasje: Yankee & Gladys en Lieke

De zon schijnt heerlijk en de mooie groene velden rondom de boerderij van de familie Bekx liggen er prachtig bij. Joris en Renske wonen met zoon Juul (12) en dochter Lieke (8) net buiten Mariahout. De ideale plek om samen van natuur en dieren te genieten. Vanuit de paddock (een paardenbak met zand) kijken een paar pony-ogen al nieuwsgierig naar de bedrijvigheid op het erf. Een fotoshoot met twee pony’s is voor niemand dagelijkse kost.

In juli wordt Lieke negen jaar. Twee jaar geleden kreeg ze ruin Yankee voor haar verjaardag. Een logisch cadeau aangezien haar ouders ook een passie voor paarden hebben. “Lieke is opgevoed met dieren”, vertelt Renske. “In de kinderwagen ging ze al mee naar de stallen. In die tijd hadden we het Fries paard Jouke en de Shetlanders Madelief en Rozijntje.”

Yankee is een bijzondere verschijning. Hij is een appaloosa en dit ras heeft prachtige stipjes. Met carnaval vorig jaar kwamen die stipjes goed uit. Lieke verkleedde zich als Pipi Langkous en Yankee was met zijn stippeltjes gewoon zichzelf.

Lieke gaat verschillende keren per week naar ponyclub De Reigertjes in Zijtaart en ponyclub De Pioniertjes in Mariahout. Er wordt getraind, maar op deze clubs worden ook leuke activiteiten voor leden georganiseerd. Zo gaan ze bijvoorbeeld op ponykamp. Yankee bezocht zelfs de basisschool in Beek en Donk. Niet dat hij veel leerde! Voor een spreekbeurt mocht Yankee de speelplaats rond basisschool Het Klokhuis ‘onveilig’ maken.

Helaas is Yankee wat groot voor de tengere Lieke. Daarom kwam een half jaar geleden merrie Gladys in Liekes leven. De bruine Wels merrie is op dit moment een betere match met Lieke. Volgens de familie Bekx is Gladys een dier met een groot karakter. Waar Yankee een allemansvriend is, heeft Gladys een hekel aan mannen. Zowel aan haar menselijke soortgenoten, als ook collega Yankee. Samen op de foto met Yankee laat diva Gladys niet gebeuren. Gelukkig is Gladys voor Lieke een heel prettig paard. Een echte sportpony voor Lieke. Toen Gladys nog maar drie weken bij Lieke woonde won het tweetal al hun eerste wedstrijd. Afgelopen winter werden ze kringkampioen van kring Helmond klasse B.

Lieke weet goed hoe ze het haar twee pony’s naar de zin moet maken. De dieren verzorgen doet ze met haar ouders, want dat is nu nog te gevaarlijk alleen. “Ze vinden het allebei fijn om geborsteld te worden”, legt Lieke uit. “Yankee wordt graag geknuffeld bij zijn neus en zijn oortjes en Gladys vindt het heel lekker als ik haar schoft borstel.” Op dit moment traint Lieke vooral dressuur en springt ze af en toe. “Toen ik Yankee kreeg kon hij al wat kunstjes”, vertelt Lieke. “Hij danste met zijn voorbenen.” Inmiddels is Lieke serieus aan de slag om nog beter in de ruitersport te worden. Een echte doorzetter die volgens haar ouders niet bang is en doorgaat als ze valt of als het tegenzit. Geconcentreerd en gemotiveerd droomt Lieke van een Brabants of Nederlands kampioenschap en geniet ze van haar twee bijzondere pony’s.