Afbeelding

Arjan Jeurgens exposeert in Veghel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Twee jaar geleden is Arjan Jeurgens als mede-eigenaar van hun familiebedrijf (biscuitfabriek) uit deze business gestapt. Een turbulente periode ging daaraan vooraf. Zijn werk liet weinig ruimte om zijn passie voor fotograferen verder uit te diepen, dan de vroege zondagochtenden met zijn fotovrienden van natuurvereniging IVN.

Door de eerdergenoemde beslissing kwam een gedegen opleiding in beeld, waarbij zijn zakenpartner en broer, het laatste zetje gaf om zich aan te melden voor de deeltijdopleiding aan de Fotovakschool in Boxtel. De voorbereidingen voor het examenassessment zijn nu in volle gang; met negen studenten (waaronder ook voormalig Aarle-Rixtelnaar Rene) gaan ze een gevarieerde en interessante expositie neer zetten op een mooie locatie.

De titel van Arjans examenwerk is ‘Mannen van Staal’. Deze serie neemt je mee naar een industriestad in noordwest India. Hier maken mannen in werkplaatsjes op een typische en eigenwijze manier de meest verbazingwekkende producten van staal. In deze harde, ongepolijste wereld van chaos en overleven, vertelt iedere foto zijn eigen verhaal. Een verhaal van vakmanschap, inventiviteit en trots.

Dit concept bracht met zich mee om weer buiten zijn comfortzones te werken: zomaar een bedrijfje binnen stappen met de vraag om te mogen fotograferen werkt in het Nederlandse meestal niet. In India werkte een gemoedelijk gesprek met de eigenaar het best. Dit liep steevast uit op een en gezellige ‘theesessie’. Vervolgens voltrok zich een ander ritueel: de werkplaats is vaak niet groter dan een garagebox. Deze stond dan vol met mensen die er niets te zoeken hadden, maar die wel allemaal op de foto wilden. Hierdoor was het gewoonweg niet te doen om de mensen te fotograferen waar het Arjan om ging. Door eerst de grootste ‘schreeuwers’ wat aandacht te geven, werd het na enige tijd vanzelf weer rustig en kon hij lekker aan de slag. Door de intimiteit van het close fotograferen, ontstond er een soort van verstandhouding, zonder elkaars taal te spreken. Daar hebben zijn ‘Mannen van Staal’ van genoten, dat weet hij zeker.

De opening van de eindexpositie ‘All for one’ is op 27 februari om 15.00 uur in de prachtige, tot kunstcentrum omgebouwde, industriële CHV-fabriek in Veghel, gelegen aan de Verlengde Noordkade 10-12. Ook op zondag 28 februari zijn alle fotografen aanwezig. Na de opening op zaterdag is de expositie vanaf zondag 28 februari tot en met 10 april gratis te bezichtigen tussen 10.00 en 18.00 uur.