MRSA-besmetting wijkzorg de Zorgboog Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - Het wijkzorgteam van de Zorgboog heeft in de gemeente Laarbeek een besmetting met de MRSA-bacterie geconstateerd. Onderzoek heeft uitgewezen dat zowel een aantal cliënten als enkele medewerkers drager zijn.

 

Verder onderzoek

Op dit moment wordt uit voorzorg onderzocht of de bacterie ook naar andere cliënten of medewerkers binnen de thuiszorg van de Zorgboog is overgedragen. Hiervoor worden cliënten en medewerkers getest die direct (zorg)contact hebben gehad met een van de dragers. Voor mensen die alleen sociale contacten met de cliënten hebben, bestaat er geen kans op besmetting. De Zorgboog wordt bij de inventarisatie geadviseerd door de deskundige infectiepreventie en een arts-microbioloog van het Elkerliek ziekenhuis en de bedrijfsarts. De zorgorganisatie volgt de landelijke richtlijnen om verdere verspreiding van deze bacterie te voorkomen.

 

Wat is MRSA?

MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) is een huidbacterie die niet gevoelig (resistent) is voor de meest gangbare antibiotica. Voor gezonde personen vormt de bacterie geen direct risico. Veel mensen die de bacterie bij zich dragen, hebben nooit klachten. Bij ernstig verzwakte personen kan onder speciale omstandigheden een infectie ontstaan, bijvoorbeeld bij een wond of bij ernstig verminderde weerstand.

 

De overdracht van MRSA

Verspreiding van de MRSA-bacterie vindt voornamelijk plaats tijdens de intensieve zorg van cliënten. Normaal sociaal contact met een MRSA-drager, zoals het geven van een hand, de persoon aanraken of omhelzen is geen bezwaar. De kans op overdracht van de MRSA-bacterie tijdens deze contacten is zeer gering. Kijk voor meer informatie op: www.mrsa-net.nl.