Afbeelding

Laarbeek grijpt in: ‘Poepklok’ voor honden

Algemeen

Laarbeek – De gemeente Laarbeek is zo geschrokken van de uitslagen van het burgerpanel TipMooiLaarbeek.nl over hondenpoep(overlast), dat zij een spoedberaad hebben belegd en besloten hebben om direct maatregelen te treffen. Vanaf morgen geldt er een heuse ‘poepklok’ voor hondenbezitters.

‘Poepklok’
Hondenbezitters in Laarbeek dienen hun viervoeter uit te laten op vastgestelde tijden. Deze tijden zijn in de ochtend tussen 6.00 en 9.00 uur, in de middag tussen 12.00 en 13.00 uur en in de avond van 18.00 tot 21.00 uur.
Wie de viervoeter niet op een van deze tijden kan uitlaten, wordt verzocht de hond op eigen terrein zijn of haar behoefte te laten doen. De ‘poepklok’ geldt alleen voor inwoners die binnen de bebouwde kom wonen. Voor mensen die in het buitengebied wonen, verandert er niets.

Inzet wijkagenten
De komende periode wordt er intensief gecontroleerd door de milieuwacht, die wordt bijgestaan door de wijkagenten van Laarbeek. Wijkagent René Jansen is content met de invoering van de poepklok. “We zijn vaak op pad en het komt ook bij ons regelmatig voor dat we met onze schoenen in de hondenpoep stappen. De baasjes zijn verantwoordelijk voor de poep van hun viervoeter. Als wijkagent spelen we een belangrijke rol in de leefbaarheid. Je wil er zorg voor dragen dat er zo min mogelijk overlast is. De poepklok maakt het voor ons mogelijk om in te grijpen.” Wie de uitwerpselen van zijn hond laat liggen of buiten de vastgestelde tijden zijn huisdier uitlaat, kan rekenen op een boete van €104,00.

Uniek
Innovatief is de gemeente met de invoering van de ‘poepklok’. Medio 2015 werd het voorstel met betrekking tot de ‘poepklok voor honden’ in een raadsvergadering al uitvoerig besproken en enthousiast ontvangen. Het plan werd goedgekeurd en zou per 1 januari 2017 worden doorgevoerd. Echter kwam er snel verandering in dit besluit door de uitslag van TipMooiLaarbeek. “Er moet meer en beter worden gehandhaafd”, luidde een van de vele reacties in het onderzoek. Liefst 72% van de respondenten ervaart overlast en daarbij trekt de gemeente Laarbeek haar conclusie: “We zijn geschrokken van de uitslagen van het onderzoek en zien ons genoodzaakt per direct in te grijpen om nog meer overlast te voorkomen”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Met de invoering van deze maatregel is Laarbeek de eerste gemeente in Nederland met een ‘poepklok voor honden’. Naar verwachting zullen snel meerdere gemeenten het plan overnemen, gezien het een landelijk probleem betreft.
   
Informatie
De gemeente heeft een apart telefoonnummer geopend om mensen te woord te staan. Mocht u met vragen zitten of meer informatie willen, dan kunt u bellen naar telefoonnummer 0492-832182.