Afbeelding

Opstekel voor Laarhuys, een bijzondere woonplek

Algemeen

Lieshout - Achter het kantoor van het voormalig pand van de Woningstichting Laarbeek in Lieshout (nu Wocom) wonen binnen een klein jaar 24 jong volwassenen… bijzondere bewoners. In het complex, waarvan de bouw nu gelukkig is gestart, komen twaalf appartementen en twee groepswoningen voor twaalf zorg- en begeleidingsbehoeftige bewoners. Deze komen bijna allemaal uit Laarbeek en wonen nu meestal nog thuis.

Jolanda Verbakel, de moeder van Rens, trok -inmiddels bijna tien jaar geleden- tijdens verkiezingstijd bij de politieke partijen aan de bel voor een goede woonplek voor haar Rens en andere jongeren, nu inmiddels jong volwassenen, met een beperking. Nu een aantal jaren verder krijgt haar wens handen en voeten. “Jammer genoeg moesten we nog iets langer wachten voordat de bouw kon beginnen, omdat enkele omwonenden bezwaar hebben gemaakt tegen de bouwplannen. Ik denk dat onbekendheid over onze kinderen daarbij een rol heeft gespeeld, maar goed we respecteren de inspraak- en bezwaarmaakmogelijkheden die hiervoor gelden”, aldus Jolanda. “Gelukkig is de bouw nu gestart”!

Woningstichting Wocom bouwt dit project en verhuurt de appartementen aan de jongeren zelf en de twee groepswoningen aan ORO, de regionale zorgaanbieder voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze instelling neemt samen met de ouders de begeleiding en het reilen en zeilen in huis voor haar rekening. Het is een prachtig initiatief, waar de Laarbeekse politiek, en daarmee ook De Werkgroep -die het Sociale Domein hoog in het vaandel heeft staan- mede groot voorstander is.

Jolanda vervolgt: “We hebben een enthousiaste oudergroep. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en willen het allerbeste voor ons kind. Zo’n kans komt niet vaak voorbij. Dus gaan we er met z’n allen voor zorgen dat Laarhuys slaagt. We hebben een kerngroepje van vijf ouders, waar ik ook onderdeel van uitmaak. Om de zoveel tijd houden we een oudermeeting om de anderen weer bij te praten. Dan is iedereen van de partij. Het is een geweldige groep mensen. In ORO en de woningstichting hebben we goede partners gevonden. Inmiddels hebben we met elkaar de Stichting Laarhuys opgericht”. Jolanda licht namens het bestuur hiervan vervolgens toe wat deze voor ogen heeft met betrekking tot hun ‘Huis van de Toekomst’, zoals de titel van de folder meegekregen heeft om deze stichting te promoten.

“Anders dan bij de meeste kinderen van ouders is het voor een ‘bijzonder kind’ een enorme uitdaging om een goede plek te vinden als hij of zij het ouderlijke nest verlaat. Een prachtige plek in Lieshout dichtbij hun ouders is dan ook een unieke kans. Samen met ORO, Wocom en de gemeente Laarbeek, zijn we aan het werk om Het Laarhuys te gaan realiseren.

En al duurt zo’n proces lang het stelt de stichting Laarhuys in staat om naar de specifieke behoeften van deze bijzondere mensen dit huis in te richten zodat het een thuis voor ze wordt. Nu bij aanvang van de bouw zijn we er nog niet. We hebben nog een aantal wensen voor de inrichting en aankleding van dit bijzondere huis en uw steun als donateur of vriend van het Laarhuys is daarbij onontbeerlijk” zo weet Jolanda duidelijk te verwoorden.
Meer informatie kunt u op vinden op de website www.laarhuys.nl vinden.

U kunt de stichting financieel steunen door uw donatie over te maken op: NL 20 RABO 0304876127 t.n.v. Stichting Laarhuys. Politieke Partij De Werkgroep vindt dit initiatief een Opstekel waard!