Afbeelding

‘Busje komt zo’ … maar niet langer door Lieshout en Beek en Donk

Algemeen

Laarbeek – Busvervoerder Hermes gaat haar dienstregeling vanaf december 2016 aanpassen. Hermes blijft elke kern van Laarbeek van busvervoer voorzien alleen rijdt er met ingang van de nieuwe regeling in de avonduren en in het weekend geen bus meer door Lieshout en Beek en Donk. Burgerpanel TipMooiLaarbeek peilde onder Laarbekenaren of dit voor grote problemen gaat zorgen.

Huidige situatie
Op dit moment kunnen mensen die met de bus reizen van Eindhoven naar Beek en Donk (of vice versa) kiezen voor lijn 21, 121 of lijn 122, welke door de kernen rijdt. Lijn 121 vervalt met ingang van de laatste maand van dit jaar. De lijn wordt opgeheven en Hermes gaat verder met de buurtbus. Omdat de buurtbus alleen op werkdagen rijdt, moeten inwoners van Lieshout en Beek en Donk die in het weekend met de bus willen reizen, voortaan instappen aan de rand van het dorp.

Opstapplaatsen
De overgrote meerderheid van de inwoners die gebruikmaakt van busvervoer stapt op in Beek en Donk, namelijk 63%. Andere opstapplaatsen die goed benut worden, zijn de bushalte bij Bavaria (17%) en Lieshout centrum (17%). Een klein percentage van 6% stapt op in Aarle-Rixtel. “In Mariahout is nauwelijks sprake van openbaar vervoer”, geven respondenten aan. Laarbekenaren zouden graag een bushalte zien bij de kruising van de Lieshoutseweg en de Muzenlaan, dit ‘ter vervanging van halte Laarweg’.

Quote: “Voor opgroeiende kinderen is het wenselijk dat ze in het weekend de bus kunnen pakken”

Geen bus dus minder vaak de deur uit?
Inwoners geven aan dat wanneer er geen bus meer rijdt in het weekend, dit niet per se betekent dat ze minder de deur uit zullen gaan (38%). Respondenten spreken echter wel de zorg uit over (opgroeiende) kinderen, ouderen en mensen zonder auto: “Als je geen auto hebt en/of iets minder goed ter been bent, dan moet je in het weekend maar zien hoe je in Helmond of Eindhoven komt…slechte zaak!” en “Voor (opgroeiende) kinderen is het wenselijk dat ze in het weekend de bus kunnen pakken.” Als mogelijke oplossing wordt aangedragen het onderhouden van de huidige dienstregeling maar dan met een kleinere bus.

Minder toegankelijk
Hermes gaat zoals gezegd verder met de buurtbus. Is dit een goed alternatief? 45% van de ondervraagden geeft aan nooit te reizen met de buurtbus. Slechts 7% van de respondenten ziet het wel zitten om de buurtbus te gaan gebruiken in de avonduren. Men ‘vindt het een veilig idee wanneer kinderen ’s avonds in het centrum van Lieshout kunnen uitstappen in plaats van bij Bavaria’. De overgrote meerderheid (48%) ziet het niet zitten met de buurtbus te reizen. Laarbekenaren geven aan ‘een minder toegankelijk gevoel te hebben bij de buurtbus dan bij de ‘gewone’ bus en geen zin te hebben in een langere reistijd in verband met overstappen’. Ook geeft men aan ‘dat de buurtbus niet naar bestemmingen rijdt die interessant zijn’ en ‘dat men de ervaring heeft te lang te moeten wachten omdat de buurtbus vol zit’.

Toekomst
De Laarbeekse politiek is niet blij met het voornemen van Hermes. Wethouder Frans van Zeeland heeft eerder aangegeven met de provincie in gesprek te zullen gaan over de tijden waarop de nieuwe buslijn straks door Lieshout gaat rijden. Hij wil bekijken of de plannen nog gewijzigd kunnen worden.