Buurtvereniging Beekerheide op pad

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Via Martin van de Ven hadden leden van buurtvereniging Beekerheide in het verleden al eens een bezoek gebracht aan de Heemkundekring in hun gebouw in de Muziektuin. Door middel van een boeiende lezing met interessante foto's waren zij heel wat wijzer geworden over de Beekerheide, gelegen in Beek.

Nu heeft de Heemkundekring een nieuwe activiteit, twee wandelingen onder begeleiding van een gids, waarbij de plaatselijke historie ter plekke wordt toegelicht. Eén wandeling gaat door Beek en de andere door Donk. De buurtvereniging koos uiteraard voor de wandeling door Beek.

Op een zonnige zondagochtend togen zij met 20 geïnteresseerden om 10.00 uur richting Muziektuin. Zij werden met een kop koffie welkom geheten door de twee gidsen, Guido Klessens en Walther van Kessel. Na wat praktische uitleg vertrokken ze voor hun wandeling. Afwisselend vertelden zij over het vroegere zwembad, de ijsbaan en de visvijver. Toen zij bij de 'knaal' aankwamen werd ook de samenhang met het kasteel toegelicht. Het vroegere schippersleven kwam nog uitgebreid aan de orde en voor ze het wisten waren ze via de Beekse brug in hun eigen buurt aangeland. Hier werd nog toelichting gegeven op de religieuze hoek, waar diverse deelnemers nu wonen.

Via vroegere scholen en de Zeven Zusters kwamen ze op het Heuvelplein, alles met een rijke historie. Via de geboortehuizen van zowel Guido als Walther (toeval?) kwam men bij de Beekse kerk, die veel jonger is dan menigeen dacht.

Omdat er een goede wisselwerking was tussen gidsen en deelnemers, met veel vragen en de nodige hilariteit, waren ze langer onderweg dan gepland. Het enthousiasme van de gidsen kende geen grenzen en dat werd door de groep zeer gewaardeerd. Wat de leden van buurtvereniging Beekerheide betreft was het een geslaagde activiteit, met dank aan Guido en Walther en de Heemkundekring.