Afbeelding

Column burgemeester: Onze BOA’s

Algemeen Column

Robuust. Daadkrachtig. Loyaal. Gedreven. Zomaar een aantal termen van toepassing op onze BOA’s. BOA, ofwel Buitengewoon Opsporingsambtenaar, is een ambtenaar met specifieke opsporingsbevoegdheid die onze gemeenschap continu in bescherming neemt. Laarbeek is gezegend met een zeer betrokken BOA-team: blauw en sinds kort ook groen. BOA kun je eigenlijk niet worden: als BOA word je namelijk geboren. Natuurlijk: vorming en opleiding kunnen je zeker helpen in dit respectvolle ambt. Onze gemeente pleegt de eigen BOA’s zeker verder te helpen met een permanent BOA-team in opleiding, zodat de jonggeboren BOA verder tot volle wasdom kan komen.

De Founding Father (zeker niet te verwarren met Godfather!) van dit prachtige systeem is onlangs met pensioen gegaan, laten we hem gemakshalve ‘Nico’ noemen. Nico, ofwel de BOA aller BOA’s, heeft een bijzondere nalatenschap gecreëerd met een jonge groep BOA’s met ijzeren wil en speels elan waar we nu de vruchten van plukken en trots op zijn. Als klap op de vuurpijl (toch een beetje in het jargon gebleven) hebben we onlangs een groene BOA aan kunnen stellen. Laten we deze groene BOA gemakshalve ‘Jan’ noemen. Als Laarbeker vraagt u zich natuurlijk af hoe we Jan kunnen zien of herkennen. Simpel antwoord: niet. Jan is namelijk gecamoufleerd en gaat geheel op in zijn omgeving. Immers; pas dan ben je maximaal effectief. Let op, beste Laarbekers, wat het concrete resultaat nu al is van het optreden van Jan. Ondanks het feit dat Jan nog op zijn volledige uitrusting wacht, en zonder in superlatieven te vervallen, heeft hij in zeer korte tijd o.a. vier wildcrossers gevangen en verbaliseerd. Uiteraard kwamen deze wildcrossers niet uit Laarbeek (echte Laarbekers crossen namelijk nooit in het wild), maar uit onze buurgemeenten. Allen hebben met het doortastende optreden van Jan een stevige dwangsom mogen ontvangen. 

Met overtuiging kan ik deze vangst en bijzondere prestatie van Jan een nog sterkere duiding geven door eerlijkheidshalve te melden dat dit mij nog niet is gelukt. Zeker heb ik een serieuze poging gedaan tijdens een wandeltocht met mijn vrouw. Toegegeven: mijn vrouw was zeer geërgerd door mijn actie. Niet omdat mijn actie mislukte, wel omdat ik op het zandpad bleef filmen. Uiteraard heb ik mijn eerdere actie met Jan geëvalueerd. Ik kan daar verder niet teveel over uitweiden, wel heb ik Jan nadrukkelijk gevraagd ook de raadsvergaderingen bij te wonen. Trouwens ook dan is Jan gecamoufleerd en zie je hem nauwelijks. Logisch: als BOA word je geboren en blijf je het hele leven. Overal.

Robuust. Daadkrachtig. Loyaal. Gedreven.