De poort naar Eyckenlust
De poort naar Eyckenlust Foto: Mark Barten

Gemeente zet geld opzij voor herstellen historische verbindingen Eyckenlust

Algemeen

Laarbeek - De gemeente Laarbeek zet voor nu geld opzij om de historische verbindingen te herstellen tussen landgoed Eyckenlust en het dorp Beek en Donk. Onderdeel daarvan is een voetgangersbrug over het kanaal, vanachter het parkpaviljoen naar Eyckenlust. Maar dat het geld ook daadwerkelijk wordt uitgegeven, is nog lang niet zeker.

Dat is de uitkomst van de raadsvergadering waarin het punt op de agenda stond. Het herstellen van de historische verbindingen is onderdeel van het masterplan Eyckenlust. Onder meer is het de bedoeling dat er oude laanstructuren worden teruggebracht. Een van die lanen liep vroeger al vanuit het gebied waar nu de muziektuin zit, tot aan Eyckenlust. Nu ligt daar het kanaal. “De logica gebiedt om daar een brug te maken”, zei voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade in een eerdere commissievergadering. “De grote winst die je behaalt, is dat je de oude historische structuur weer onderdeel maakte van het actuele deel van deze gemeente. Een brug is misschien niet het meest essentiële, maar voor de gemeente zelf is er een enorme winst te behalen. Plotseling krijg je er een van de mooiste tuinkamers bij die je je kunt voorstellen.”

Onder meer via de erfgoeddeal kan er nu geld worden binnengehaald. De totale kosten van dit deel van de gebiedsontwikkeling, het herstellen van de historische verbindingen tussen het landgoed en het dorp, bedragen 2,7 miljoen euro. 670.000 euro komt via de erfgoeddeal, mits ook de gemeente instemt met de aanleg van de voetgangers/fietsbrug. De totale kosten voor de gemeente zijn dan 833.500 euro. Waterschap Aa en Maas betaalt 1,1 miljoen euro en Landgoed Eyckenlust 95.000 euro.

Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat de komst van de brug nog lang geen uitgemaakte zaak is, ook niet voor de ‘voorstemmers’. “Soms komt een kans voorbij om de gemeente mooier, aantrekkelijker te maken. Dit plan kan een toegevoegde waarde hebben, ondernemers kunnen er ook voordeel uit halen”, gaf Toon Brouwers (PNL) aan. “Maar het wil niet zeggen dat we te zijner tijd voor gaan stemmen voor het masterplan.” 

Bas van Sinten (ABL): “De brug wordt nu vooral gezien als een obstakel, het kan ook een kans zijn. Het is nu nog te vroeg om de deur dicht te gooien.” Bij De Werkgroep stemden twee raadsleden voor en twee raadsleden tegen het voorstel, waardoor het voorstel met tien voorstemmen werd aangenomen.

Albèr van der Aa maakte duidelijk waarom het CDA tegen stemde. “De brug is voor ons niet van cruciaal belang, daarom kunnen wij niet instemmen. Wij willen het college vragen om voor 2024 een nieuwe aanvraag te doen bij de erfgoeddeal.” Ook PvdA en Ouderenappèl - Hart voor Laarbeek stemden tegen. “Het college moet bruggen bouwen, figuurlijk dan.”

Wethouder Monika Slaets was blij dat verder kon worden gegaan met de uitwerking van de plannen. Maar ze gaf de raadsleden ook mee dat elk plan terug naar de raad komt, ook het plan voor de brug en dat er dan alsnog ‘nee’ kan worden gezegd. Als dit zo is, dan moet de subsidie vanuit de erfgoeddeal wel worden teruggegeven.