Laarbeek krijgt van inwoners een 7 op het gebied van

NULL

Laarbeek krijgt van inwoners een 7 op het gebied van ‘jongeren’


Laarbeek – De inwoners van Laarbeek zijn tevreden over de hoeveelheid aandacht die de gemeente heeft voor jongeren. Volgens 43% is het een 7 waard. Dit komt volgens de toelichting vooral door de tienerwerken en sportverenigingen die de gemeente te bieden heeft. Dit alles blijkt uit de resultaten van TipMooiLaarbeek.nl.

Plussen en minnen
Gemeente Laarbeek kent vier tienerwerken: De Boemerang in Beek en Donk, &RG Teens in Lieshout, Yammas in Mariahout en Cendra in Aarle-Rixtel. Dagjes uit, feestavonden en allerlei andere activiteiten worden georganiseerd door hen voor de jongeren in Laarbeek. Een goede zaak volgens de respondenten. Ook sportverenigingen, skateramps en WiSH Outdoor worden gezien als belangrijke voorzieningen voor de jeugd in Laarbeek.
Toch zouden er ook een aantal dingen ontbreken. Zo missen de inwoners een bioscoop of theater en een ‘echte hangplek’. Daarmee wordt bedoeld een hangplek met weinig toezicht, waar de jongeren kunnen ‘chillen’ en zichzelf kunnen zijn, zonder de rust van anderen te verstoren.

Denken voor de jeugd
Verder blijkt uit de enquête dat de Laarbekenaren ‘jongeren’ zien als mensen tussen de 12 en 25 jaar. De meeste respondenten geven aan moeite te hebben om door de ogen van een jongere te kijken. 45% blijkt namelijk geen idee te hebben wat de jeugd in Laarbeek van de gemeente vindt. De mensen die hebben ingevuld dat 25minners niet tevreden zijn (23%), doen dat in het mom van ‘jongeren zijn toch nooit tevreden’.

Jongerenraad
Ook de politieke partijen in Laarbeek, waarvan de meeste leden niet meer onder de definitie ‘jongeren’ vallen, moeten keuzes maken voor deze leeftijdsgroep. Een idee dat leeft bij de meeste partijen is een jongerenraad. Een adviesorgaan tussen de jeugdgemeenteraad en de gemeenteraad voor volwassenen. Hierdoor kunnen jongeren zelf aangeven hoe zij over verschillende zaken in de gemeente denken, wat zij missen of willen verbeteren, maar ook wat goed gaat en dat benadrukken. Of deze raad er ook daadwerkelijk gaat komen is nog maar de vraag; verschillende partijen zien dit adviesorgaan mogelijk anders ingevuld.