Drie zilveren jubilarissen bij Brandweer Lieshout

NULL

Drie zilveren jubilarissen bij Brandweer Lieshout


Lieshout - Noud van Erp, Wiljan Ruys en Mari van Melfoort zijn dit jaar alle drie 25 jaar in dienst van de vrijwillige brandweer. Op verschillende manieren werden de heren gevraagd om bij de brandweer in Lieshout te komen. Nu, anno 2014, zijn de heren allemaal rond de 50 jaar oud en blikken zij terug op de mooie jaren die zij samen bij de brandweer beleefd hebben.

Gevraagd
Toen de drie heren gevraagd werden om bij de brandweer te komen, waren het jonge mannen op zoek naar avontuur. “Je was erg vereerd als je werd gevraagd en je werd bij de groep zo goed en zo slecht als het kon opgeleid. Door het doen leerde je”, vertelt Wiljan. Voor Noud gold dat ook. Nu hoort hij tot de ‘koude tak’ van de brandweer. Dat betekent, dat hij kantoorwerk doet in Eindhoven. In Lieshout is hij als vrijwilliger bij de ‘warme’ tak. Dat zijn de mensen die eropuit gaan.

Kwaliteiten

Jubilaris Noud is bevelvoerder. Hij kent de kwaliteiten van de mannen, die in de groep zitten. Mari is rundveehouder en weet als geen ander hoe je een koe uit een gierput krijgt. De drie jubilarissen kunnen altijd voor een inzet worden opgeroepen. Ze krijgen dan via een ‘pager’, een soort pieper, door dat ze moeten komen. Op het schermpje staat tegenwoordig ook, of er haast geboden is en waarover het gaat. Wiljan werkt in Eindhoven en zal dus overdag niet zo vlug naar Lieshout worden geroepen. Er kan ook een beroep gedaan worden op mensen van de vrijwillige brandweer uit andere dorpen. Zo is er een brandweervrouw uit een andere regio, die soms mee uitrukt met de mensen van Lieshout. Er zijn maar twee vrouwen bij de post Lieshout. “En wij zijn nog wel zo aantrekkelijk”, verzucht Mari onder grote bijval van zijn collega’s.

Constant leren
De opleiding van ongeveer 20 maanden is erop gericht kundig te worden, maar ook bekwaam. Anders dan vroeger gebeurt de opleiding volgens een compleet protocol. Daarnaast moet de brandweerman of –vrouw tonen dat hij of zij capabel blijft d.m.v. aanvullende cursussen. De veranderingen in de techniek gaan snel. De elektrische auto is daarvan een goed voorbeeld. Het lijkt één grote accu! Jammer vinden de mensen het, dat ook de brandweer wordt getroffen door bezuinigingen. Het afschaffen van de duikteams is daarvan een voorbeeld. “En dat in zo’n waterrijk gebied”, beamen ze alle drie.

Interessant beroep

Soms is het werk wel echt interessant of gewoon leuk. Mari: “Een brand bij een automobielbedrijf is interessant, omdat het anders is dan bij een woningbrand, maar voor de eigenaar is zoiets natuurlijk een ramp. We kregen op een gegeven moment een bericht door, dat er een tankwagen was gekanteld. Later bleek de wagen gevuld met 35000 liter ... bier!” Wiljan lacht: “Er waren gelukkig geen gewonden. ” “Of die keer”, vult bevelvoerder Noud aan, “dat we een jongen hadden geholpen, die van alles had gebroken. Een paar weken later komt hij hier binnen met een doosje bonbons. Hij wilde aan ons laten zien dat hij weer aardig kon lopen!"

Welkom
Mari, Noud en Wiljan houden op 30 augustus receptie op de brandweerkazerne in Lieshout. Mensen die hen willen feliciteren zijn van harte welkom, ook al hebben zij geen persoonlijke uitnodiging ontvangen. Iedereen die zich dus aangesproken voelt, is welkom op het adres: Papenhoef 7 in Lieshout. De receptie is op zaterdag 30 augustus van 16.00 uur tot 18.30 uur.