Afbeelding

Eenbes basisschool Brukelum verzamelt

NULL

Eenbes basisschool Brukelum verzamelt ‘Groene Voetstappen’



Aarle-Rixtel - Eenbes basisschool Brukelum in Aarle-Rixtel neemt deze week deel aan de landelijke actie ‘Groene Voetstappen’. In totaal doen 200 leerlingen en juffen mee om zo veel mogelijk ‘Groene Voetstappen’ te verzamelen. Iedere Groene Voetstap is een reis van huis naar school of andersom die ze lopend, fietsend of steppend afleggen. De actie ‘Groene Voetstappen’ vindt plaats aansluitend op de Europese Mobiliteitsweek. Tijdens deze week is het groen licht voor lopen, fietsen, openbaar vervoer en bewust autogebruik.


Opening
Maandagochtend 22 september werd de actie ‘Groene Voetstappen’ op Brukelum feestelijk geopend met groene ballonnen aan het hek en een parcours van ‘Groene Voetstappen’ op het schoolplein. Minke Westra, de directeur, kwam met de step alle klassen binnen om kinderen op te roepen deze week met fiets, step of te voet naar school te komen.

Doel actie
Elke leerling krijgt van school een stickerboekje en een stickervel. Voor elke heen en/of terugreis in deze week, die te voet, per step of fiets wordt afgelegd, plakken leerlingen een Groene Voetstapsticker in het stickerboekje. De bedoeling is dat de leerlingen van Brukelum zoveel mogelijk Groene Voetstappen verzamelen, zodat een bijdrage wordt geleverd aan de landelijke en internationale ‘Groene Voetstappenactie’ en kinderen enthousiast gemaakt worden om zo veel mogelijk te voet of per fiets naar school te komen.

Overhandiging Groene Voetstappen
Als afsluiting van deze Groene Voetstappen-actie overhandigt de leerlingenraad van Brukelum op maandag 29 september om 11.30 uur het aantal verzamelde ‘Groene Voetstappen’ aan wethouder Frans van Zeeland (verkeer & vervoer). Ze hopen natuurlijk dat de leerlingen enthousiast blijven en ook de rest van het jaar zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school komen!

Bewegen is gezond en goed voor milieu
Auto’s stoten o.a. broeikasgassen uit, zoals CO2, die de aarde opwarmen, waardoor het klimaat verandert. De school wil een bijdrage leveren aan het terugbrengen van de uitstoot en proberen samen met de kinderen zoveel mogelijk ‘Groene Voetstappen’ te verzamelen. Door voor korte ritten de fiets te pakken of lopend te gaan: maar liefst meer dan de helft van alle autoritten is korter dan 7,5 km enkele reis. Deze ritjes zijn extra vervuilend. Het is dus erg lonend voor het milieu en de gezondheid om korte ritten vaker lopend, of met de fiets af te leggen. Verder draagt veel autoverkeer rond de school bij tot onveilige situaties en overlast voor de buurt. Ook is het voor kinderen gezond om zoveel mogelijk te bewegen. Het lopen en fietsen naar en van school kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren!

Foto: Groene Voetstappen