Afbeelding

Veteranen nemen afscheid van Indi

NULL

Veteranen nemen afscheid van Indië en Nieuw-Guinea Decor



Laarbeek – Men schrijft zaterdag 6 november 2004. De jaarlijks plechtige dodenherdenking, georganiseerd door de gemeente Laarbeek samen met vereniging Indië en Nieuw-Guinea veteranen bij het veteranenmonument in de hal van het gemeentehuis van Laarbeek voor militairen woonachtig of afkomstig uit diezelfde gemeente die sinds de 2e wereldoorlog zijn gesneuveld, alsmede de later overleden veteranen, is zojuist op een waardige wijze afgesloten.


De witte en rode rozen zijn de stille getuige die zijn achtergelaten bij het monument en blijven de komende dagen staan als een soort erewacht. Zoals gebruikelijk gaan de leden deze dag voortzetten in het clubhuis van café zaal De Tapperij in de Kerkstraat te Beek en Donk. De zaal zit bomvol. Aan het einde van de zaal staat opgesteld een decor, nog geheel bedekt met een groot laken. Voorzitter Wim van Haeren heet iedereen hartelijk welkom. Het decor wordt onthuld. Er gaat een zucht van bewondering door de zaal, gevolgd door een geweldig applaus. Het decor stelt een mix van Indië en Nieuw-Guinea taferelen voor. Je ziet onder andere een mooie sawah waar rijst verbouwd wordt en ook zie je de bush-bush waar bamboehuisjes staan op palen met in het midden een eilandje omringt door een blauwe zee met palmbomen en in de verte rijzen hoge bergen. Dit decor met een afmeting van 4.40 x 2.50 meter is geschilderd door wijlen kunstenaar en vriend van een bestuurslid, Ernest Cranen uit Lieshout. Vanaf deze dag wordt het decor met de jaarlijkse herdenking en tijdens de nieuwjaarsreceptie telkens opnieuw opgesteld in het clubhuis.

Vereniging ondergaat vele aanpassingen
Vanwege de hoge leeftijd van het bestuur vindt er in januari 2005 een bestuurswisseling plaats. In juni 2007 wordt de naam van de vereniging veranderd in Vereniging De Laarbeekse Veteranen. In 2008 bestaat de vereniging 35 jaar, dit wordt uitbundig gevierd. Ook wordt in hetzelfde jaar een nieuw monument vervaardigd, bestemd voor alle veteranen van Laarbeek, welke wordt onthuld door burgemeester Hans Gilissen, samen met vredesmissieveteraan Juan van de Biggelaar. Inmiddels is in 2013 ook het 40-jarig jubileum uitbundig gevierd.

Januari 2015
Tijdens de nieuwjaarsreceptie hebben de veteranen afscheid genomen van het mooie decor dat bijna 11 jaar hen vergezeld heeft op al hun bijeenkomsten. Dit besluit is door het bestuur genomen omdat het decor alleen gericht is op Indië en Nieuw Guinea veteranen en dat is nu niet meer van toepassing. Om dezelfde reden wordt nu ook het Vaandel van de vereniging aangepast.

Oproep
In 2014 hebben ze als vereniging een oproep geplaatst in De MooiLaarbeekKrant, bestemd voor de Laarbeekse vredesmissieveteranen. Door deze oproep hebben ze 13 vredesmissieveteranen in hun midden mogen verwelkomen, waarvan er nog een gedeelte in actieve dienst is. Ook nu doen ze weer een oproep aan alle overige vredesmissiemilitairen/veteranen die zijn uitgezonden naar diverse brandhaarden in de wereld of nog uitgezonden gaan worden om zich bij de vereniging aan te sluiten, dit is erg belangrijk voor de vereniging en uiteindelijk ook voor u.

Het bestuur is uit eigen ervaring er zich terdege van bewust dat u als vredesmissieveteraan vanwege de leeftijd en andere verplichtingen niet altijd aanwezig kan of wilt zijn op een van de contactdagen en heeft daar alle begrip voor, die tijd en meer interesse voor onderling contact komt er in de toekomst beslist. Doordat u nu lid wordt blijft de vereniging voortbestaan tot in lengte van dagen. Voor aanmelding en verdere informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat: Jan van den Bogaard, Rogier Monicxlaan 33, 5741 ES Beek en Donk tel. 0492-461171 of mail j.vandenbogaard@onsmail.nl.

Foto: Het decor stelt een mix van Indië en Nieuw-Guinea taferelen voor