Afbeelding

Katelijn Lukassen-Bouwmans en Don van Sambeek Laarbeekse kandidaten Provinciale Staten

Politiek nieuws

Katelijn Lukassen-Bouwmans en Don van Sambeek Laarbeekse kandidaten Provinciale Staten


Laarbeek – Een oude vertrouwde factor in de Laarbeeks politiek en een enthousiast nieuw gezicht. Don van Sambeek en Katelijn Lukassen - Bouwmans zijn beiden verkiesbaar voor de Provinciale Staten. Katelijn voor GroenLinks en Don voor het CDA. Leefbaarheid, verbinden en initiatieven stimuleren daar gaat het volgens hen om.


Aan de keukentafel bij Katelijn wordt er met een kop thee gezellig gepraat. Don en Katelijn kunnen het goed vinden met elkaar. "Onze partijen raken elkaar op vele vlakken, maar de accenten worden anders gezet", vertelt Don. Don is het vertrouwde gezicht in de Brabantse politiek. Bij de provinciale verkiezingen zet hij zich vooral in voor de senioren in Brabant. “Senioren worden soms wat weggedrukt”, legt hij uit, “maar zij zijn steeds vitaler en daardoor kunnen zij steeds meer van hun kennis delen met jongeren. Door zelf op de lijst te staan, wil ik laten zien dat senioren een heel belangrijke functie kunnen vervullen nu die groep steeds groter wordt.“

Kleine kernen

Katelijn is een relatief nieuw gezicht in de Brabantse politiek, voor GroenLinks staat ze als vijfde op de lijst. Voor de verkiezingen is ze vooral bezig met het stimuleren van de leefbaarheid in de kleine kernen. “We kijken daarbij juist naar mobiliteit en natuur, het dorp is nu eenmaal niet meer zelfvoorzienend. De tijden dat je alles in het dorp kon kopen is niet meer, maar we kunnen er wel voor zorgen dat de voorzieningen zo goed mogelijk bereikbaar zijn.”

Voor beiden staat verbinden in de provincie voorop. “De provincie is enorm breed”, vertelt Don, “hierbinnen kan de kennis en ervaring vanuit allerlei kernen zich goed verspreiden en dit verbindt elkaar.” “In kleine kernen zoals in Laarbeek zijn prachtige initiatieven opgericht, kijk bijvoorbeeld naar de oprichting van zorg- en energiecoöperaties”, vult Katelijn aan. “Je ziet dat dit als een soort trend door Brabant en door het land trekt, juist in de provincie kun je kijken naar dit soort initiatieven en dit op allerlei manieren stimuleren.”

Belang voor Laarbeek
Don en Katelijn roepen iedereen op om 18 maart te gaan stemmen bij de Provinciale Staten verkiezingen. “Laarbeek heeft erg kunnen profiteren van budgetten van de provincie”, zegt Don. “Daarmee zijn bijvoorbeeld de verbouwingen van de dorpshuizen gefinancierd, maar ook veel initiatieven van bewoners." “Vaak lijkt het alsof de provincie ver weg staat van een gemeente als Laarbeek”, zegt Katelijn. “Maar juist door dit soort budgetten staat de provincie erg dicht bij Laarbeek. Daarnaast voelen Brabanders zich verbonden met de provincie. Als je hier mensen vraagt wat ze zijn, antwoorden ze meestal: Brabander. Mensen voelen zich Brabander en het is erg mooi om daarvoor te werken.”

De Ruit
De sfeer is gezellig tussen de twee kandidaten, maar terwijl het gesprek vordert komen er ook discussies op gang. Zo merk je de verschillen tussen beide partijen ook als het gesprek op de Ruit komt. GroenLinks als felle tegenstander en CDA al jaren een gematigde voorstander van de nieuwe weg. “De omgeving Eindhoven is een bruisend gebied”, benadrukt Don, “het is belangrijk dat de regio bereikbaar blijft. Toch moeten we ook kijken naar de noodzaak van zo’n weg. Er waren onderzoeken die aantoonden dat de mobiliteit gaat afnemen door de krimp van de bevolking en als je dan gekozen hebt voor zo’n weg kan je hem niet meer weghalen. Dit is een echte lange termijn visie.” Katelijn vertelt: “Het initiatief dat in Laarbeek is opgezet ‘NiksWeg’ heeft GroenLinks altijd gesteund. Het is geweldig om te zien dat grote en kleine regiogemeenten en de Tweede Kamer nu ook zien dat nut en noodzaak voor deze weg niet bestaan. Hierbij zie je hoe belangrijk de provincie voor een kleine gemeente als Laarbeek kan zijn. In dit geval zelfs heel bepalend.”

Scherp houden
Dat de meningen tussen beiden soms verschillen, vinden Don en Katelijn alleen maar leuk. “Het houdt je scherp”, lacht Don. “Katelijn en ik kunnen prima door een deur samen, maar als het op politiek aankomt, ontstaat er vaak wel spanning.” “Die spanning maakt het juist leuk”, vertelt Katelijn, “discussie moet er zijn, anders kijk je niet meer kritisch naar de maatschappij. We zijn beiden enorm maatschappelijk geïnteresseerd en willen graag ons steentje bijdragen aan de toekomst.”

Ga jij naar de stembus op woensdag 18 maart? Katelijn vind je als nummer 5 op de lijst van GroenLinks. Don van Sambeek vind je als nummer 37 op de lijst van het CDA.