splitsing Snelle Loop in De Biezen
splitsing Snelle Loop in De Biezen Foto: Ton op den Buijs

Lezing ‘De biezen en landweren’ bij IVN Laarbeek

donderdag 18 april 2024 20:00 tot 22:00

Lezing “De biezen en landweren” bij IVN Laarbeek 

Op donderdag 18 april 2024 organiseert IVN Laarbeek een lezing met als titel “De biezen en de landweren”. Deze wordt verzorgd door Jan Timmers van heemkundekring De Kommanderij uit Gemert. De presentatie is in IVN-gebouw De Bimd, Beekseweg 3, 5735 CB  Aarle-Rixtel. Ze begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

In de late middeleeuwen werden de grenzen tussen dorpen onderling afgesproken en vastgelegd. Op veel plaatsen werden die grenzen ook nog eens voorzien van landweren. Die hebben onder andere een functie als verdedigingswerk. Dat kwam in de Gelderse oorlogen en in de 80-jarige oorlog wel van pas.

Over de landweer tussen Laarbeek en Gemert langs de Snelle Loop is een boek verschenen en er zijn video’s van gemaakt. Maar wat is eigenlijk een landweer? Hoe zien die dingen er uit? Welke functie hadden ze? Waar kan je ze aantreffen? Hoe oud zijn ze? Allemaal vragen waarbij tijdens de lezing over landweren wordt stil gestaan. En natuurlijk zullen we in het bijzonder ingaan op de landweren op de grenzen van Gemert, Bakel, Beek en Donk en Aarle-Rixtel. Die landweren zijn er gedeeltelijk nu nog steeds. Het zijn landschappelijke monumenten met een bijzondere geschiedenis.

Jan Timmers kan smakelijk vertellen over de archieven waaruit blijkt hoe de boeren uit Gemert de landweren omzeilden en hun vee aan de Laarbeekse kant lieten grazen.

0


Locatie