Glas in lood Evelien de Bruijn
Glas in lood Evelien de Bruijn Foto: Evelien e Bruijn

Expositie ‘Vergeten voormoeders’

woensdag 15 mei 14:00 - 17:00

Evelien de Bruijn: “Enkele jaren geleden begon ik met het maken van zelfportretten en het portretteren van overleden vrouwen in mijn familie. Op die manier probeerde ik meer van ze te begrijpen en te ontdekken hoe ik met mezelf om moet gaan. Veel van mijn werk gaat over mentale gezondheid en erfelijkheid, waarin ik zelfs ver op zoek ga in de geschiedenis van mijn voorouders, die al honderden jaren in de Eindhovense regio blijken te wonen. Ik ging op zoek naar foto’s en verhalen en dat bracht mij tot meer inzicht over mezelf.

Hoe weinig wist ik eigenlijk over mijn voormoeders: ik wist niet eens hun achternamen! Ik besloot op onderzoek te gaan naar mijn matriarchale achternaam. Fragmenten uit 400 jaar geschiedenis voormoeders zijn gevonden. Ik vond een heksenjacht, oorlog, onderdrukking en kindersterfte. Ik vond achternamen die nog altijd diep geworteld zijn in de regio. Met behulp van vrouwen in mijn familie besloot ik deze vergeten vrouwen een gezicht en een verhaal te geven”.

Evelien haar belangrijkste medium is glas, daarnaast maak ze gebruik van verschillende media om de achtergrond te creëren. De portretten (geïnspireerd door kunstwerken uit dezelfde periode) zijn op glas gebrandschilderd en voor een schilderij of collage geplaatst. De collages bevatten geprinte archiefstukken over de voormoeders en hebben in vorm en kleur een voor Evelien persoonlijke symboliek. Het portret, buiten het schilderij geplaatst, benadrukt het contrast tussen wat we weten en wat interpretatie is. Het benadrukt hoeveel er voor altijd verloren is gegaan.

De manier waarop licht glas steeds verandert en de projecties die hierbij ontstaan op de achtergrond vindt ze belangrijk, omdat in de veranderende schaduwen en de projecties van het glas zij een verrijking en verdieping van haar visie op haar voormoeders ziet. Ook dit vertegenwoordigt het onbekende, alles wat we niet weten.

Het gezellige KunstCafé met PowerPoint van de extra uitleg door Evelien de Bruijn is op 16-05 14:00-15:30. Geef u snel op via: info@oudraadhuis.nl er is beperkt plaats.

Meer info: www.oudraadhuis.nl

Expositie open zaterdag en zondag, en tijdens openingstijden Knus bij Marie 4 t/m 26-05 14:00–17:00 uur. 

Heuvelplein 8, 5741JK  Beek en Donk

Gratis entree, en het KunstCafé is gratis incl. koffie/thee.


Locatie