Bruidsparendag in het Dorpshuis van Lieshout voor de echtparen die vorig jaar 40 - 50 of 60 jaar waren getrouwd (foto: Joost Duppen www.beroepsfotograaf.nl)
Bruidsparendag in het Dorpshuis van Lieshout voor de echtparen die vorig jaar 40 - 50 of 60 jaar waren getrouwd (foto: Joost Duppen www.beroepsfotograaf.nl) Foto: joost duppen

‘Un goei vrouw, de’ s ’t menneke’

Activiteiten & Evenementen

Lieshout - Vijfendertig bruidsparen die vijftig jaar getrouwd zijn en ook nog vier, die al 60 jaar gehuwd zijn, waren dinsdag aanwezig in het Dorpshuis in Lieshout. Alle feestelingen waren dus 50 of 60 jaar getrouwd, maar dan wel in 2020. Want de jaarlijkse bruidsparendag van toen (die niet door kon gaan vanwege corona) werd nu ingehaald. Behalve de geweldige verzorging door de mensen van het Dorpshuis stalen burgemeester Frank van der Meijden en Wim Daniëls de show.

Burgemeester Van der Meijden noemde één bruidspaar met name in zijn welkomstwoord, want de heer en mevrouw Penninx van den Heuvel zijn inmiddels 61 jaar getrouwd. Natuurlijk werden herinneringen opgehaald en wordt er van alle foto’s die van de bruidsparen zijn gemaakt nog een mooie samengestelde foto geproduceerd. Allereerst vroeg de burgemeester aandacht voor de cursus ‘politiek actief’ die deze week van start ging. Jammer genoeg waren er bij de bruidsparen geen belangstellenden op deze mogelijkheid de politieke kennis te verbreden afgekomen. Dat sommige dingen weer snel worden vergeten, bleek uit het feit dat bij het opsommen van destijds grote gebeurtenissen, er weinig reactie vanuit de zaal kwam. Van het begin van de Franse atoomproeven tot het uitkomen van de film ‘Glas’ van Bert Haanstra, bleef het stil. Pas bij de naam Sjoukje Dijkstra, kwam een aarzelend “Ja-ja” vanuit de zaal. Ook de naam van JF Kennedy ‘does ring a bell’. Over de jaren 70 werden wat feitjes genoemd, waarbij het spits werd afgebeten door de wereldberoemde groep, die alleen in Nederland niet veel voorstelde: Shocking Blue. De burgemeester sloot af met een toast op alle aanwezige bruidsparen.

Hilariteit
Daarna was het woord aan Wim Daniëls, die op onnavolgbare wijze inging op het leven in zijn jeugd in het Aarle-Rixtel van de jaren 60 en 70. Natuurlijk kwamen de allereerste pogingen van de jonge Wim om ‘aan de meid te geraken’ aan de orde. Volgens Wim heeft één nummer bijgedragen tot het ontstaan van veel huwelijken in die tijd. ‘Du’ van Peter Maffay, “want dor konde zo lekker op sexueel schuifele. Wai nuumden dè ok wel tegelwringen”. Ook de verhalen over het ontstaan van de verbintenissen tussen Tante Toos en TantAnna en hun mannen zorgde voor veel hilariteit. 

Het eerste meisje, dat met Wim tongzoende was Godelieve Klessens, vertelt Wim. Een van de bruiden blijkt een zus van haar te zijn, die duidelijk te kennen gaf dat ze wist dat Wim met Godelieve een verhouding had gehad. Het hele verhaal van Wim wordt doorspekt met Brabantse uitdrukkingen als: ‘Unne widdowman kan nergens ovver dun dorpel’, omdat er in die tijd geen uitkering bestond voor een man, als de vrouw was overleden, tot ‘Wij moete wel plat proate, want anders komme we nie binnen’, omdat de huizen vroeger klein waren. Ook de titel van dit verhaal komt voorbij. Ieder bruidspaar krijgt het boek ‘Op vakantie’, het laatste boek van Wim en kan terugkijken op een middag vol herkenning, erkenning en hilariteit.

Op 5 oktober volgt een tweede bijeenkomst in de Dreef in Aarle-Rixtel. Vanwege de coronamaatregelen konden niet alle Laarbeekse bruidsparen op hetzelfde moment uitgenodigd worden en ontbreekt ook de traditionele statiefoto. Op 5 oktober worden dan nog eens 68 personen in het zonnetje gezet.

Bruidsparendag in het Dorpshuis van Lieshout voor de echtparen die vorig jaar 40 - 50 of 60 jaar waren getrouwd (foto: Joost Duppen www.beroepsfotograaf.nl)
Bruidsparendag in het Dorpshuis van Lieshout voor de echtparen die vorig jaar 40 - 50 of 60 jaar waren getrouwd (foto: Joost Duppen  www.beroepsfotograaf.nl)