De Bruurs v.l.n.r: Ronald van Halteren, Gerard Verhoeven, Cor van Veggel, Henk vd Put en Willy Vereijken.
De Bruurs v.l.n.r: Ronald van Halteren, Gerard Verhoeven, Cor van Veggel, Henk vd Put en Willy Vereijken.

‘De Bruurs’ Raoper van het joar

Activiteiten & Evenementen

Lieshout - De traditie van de Gardistendag op carnavalsdinsdag werd dit jaar, zij het in afgeslankte vorm, weer opgepakt. Rond de klok van 10.00 uur kwamen de Gardisten bij de Koekoek bijeen voor het morgengedeelte.

Tijdens dit morgengedeelte was het aan Regent van de dag Frans vd Hurk, vergezeld met zijn adjudant Bart-Jan, die moest solliciteren naar een plek in het volgend jaar. Met de nodige anekdotes en kolderieke woordspelingen kwam hij op het eind van zijn betoog tot de conclusie dat het beter was dat hij niet solliciteerde naar een plaats bij de Gardisten, misschien had hij wel een vooruitziende blik.

Daarna was het de beurt aan Prins Frank 1e om ingelijfd te worden door de Gardistenbond. Omdat Frank nog steeds niet officieel is afgetreden als Prins was het voor hem ook nu weer niet mogelijk om toe te treden tot het illustere gezelschap van ex-prinsen. Maar omdat Frank half en half geen Prins meer is werd hij op deze dinsdagmorgen voor de helft toegelaten tot de Gardistenbond. Alles wat deze morgen met Frank te maken had was voor de helft, zelfs het boeketje bloemen voor zijn vrouw werd te plaatse gehalveerd.

Tegen de klok van 12.00 uur kwamen ook de andere deelnemers aan de brunch binnen en ging het gezelschap naar de zaal. Hier wachtte Berry Knapen heel de club op met een mooie klets. Toen de brunch was genuttigd ging het hele gezelschap onder de vrolijke noten van de muziekkapel richting het Raoperke. Hier mocht Frank, ook nu weer met een halve borstel, het Raoperke wassen en na het omhangen van een halve krans was de taak van Frank klaar. Voorzitter Rob vd Broek nam daarna de microfoon en begon met de bekendmaking van de Raoper van het Jaor. De Raoper van het Jaor wordt door de Gardisten gekozen als dank voor zijn of haar diensten voor de gemeenschap.

Omdat de Bruurs, bestaande uit Henk vd Put, Willy Vereijken, Gerard Verhoeven, Cor van Veggel en Ronald van Halteren, zich in het verleden veel en vaak hebben ingezet met optredens in bejaardenhuizen, tijdens kletsavonden en liedjesfestivals, en gezien de Bruurs vorig jaar hadden aangegeven niet meer op te treden, vonden de Gardisten dit een mooi moment om hen te bedanken. Met eigen teksten en natuurlijk de carnavalskraker ‘skon fist in Laarbeek’ hebben zij hun sporen verdiend in het carnavalsgebeuren. Zij ontvingen allen een oorkonde en beeldje van de Raoper en natuurlijk de titel ‘Raoper van het Jaor 2022’.

Na een optreden van de grote dansmariekes voor de Bruurs en na de felicitaties ging het gezelschap weer terug naar de Koekoek voor een beperkt middagprogramma. In een goed gevulde zaal opende de kleine dansmariekes de middag met hun gardedans. Met nog meer optredens van o.a. Gustaf und Otto en onder de muziek van DJ Roy kunnen de Gardisten weer terugzien op een mooie Gardistendag 2022.