Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Een reuze-feest bij de doping van Boel en Nölle

Activiteiten & Evenementen

Aarle-Rixtel - Sinds afgelopen zondag is Aarle-Rixtel twee grote inwoners rijker. De reuzen Boel en Nölle werden namelijk ingeschreven in het bevolkingsregister en vervolgens gedoopt. Nu zijn zij klaar om een grote taak op hen te nemen; namelijk het uitdragen van de Aarlese cultuur.

Afgelopen najaar maakten de reuzen zich voor het eerst bekend. Toen nog aan een klein gezelschap op kasteel Croy, maar nu aan iedereen. Maar voordat dit het geval was, zijn er jaren voorbereiding aan vooraf gegaan: ruim drie jaar geleden hoorde ‘Dikkemik’ voor het eerst van deze traditie. “Dikkemik is ontstaan om tradities te behouden en oude tradities te herintroduceren”, vertelt Ria Nooijen, een van de leden. De reuzentraditie gaat terug tot in de 13e eeuw. Vooral in Spanje, Frankrijk en België zijn er veel reuzengildes, maar ook Noord-Brabant heeft ruim 30 reuzengildes. Henk van Beek, lid van Dikkemik, stelde 3 jaar geleden voor om in Aarle-Rixtel ook een reuzengilde op te richten. Hij deed hierbij het voorstel om Jan van Rixtel, destijds een belangrijke heer van het Gulden Huijs van Rixtel, als reus op te voeren. Echter, zonder dat Henk het wist, besloot de rest van Dikkemik te kiezen voor het muzikale Duo Boel Nölle (bestaande uit Henk van Gerwen en Henk van Beek). Henk van Gerwen is echter al een aantal jaren geleden overleden. Hun liedjes leven echter nog steeds voort, zo ook na de doop van de reuzen. De reuzen dragen ook enkele voorwerpen mee welke kenmerkend zijn voor de liedjes van het duo, zoals een indianentooi, een waterpomp, een snoepzak, een witte muis en twee konijnen aan een koord.

Een reuze-feest
Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover. De reuzen toonden zich voor het eerst aan het hele dorp. Onder begeleiding van de hofkapel lopen de reuzen naar de klokkengieterij. Daar wachten de burgemeester Frank van der Meijden, 8 andere reuzengildes en de diaken van de kerk de reuzen op. Met een groot applaus worden de reuzen onthaalt in de klokkengieterij. Na een openingswoordje van Ria Nooijen was het dan aan de burgemeester om aan een belangrijke taak te beginnen. Op de 10e dag van de 4e maand in 2022 zijn reus Boel en reus Nölle, in bijzijn van acht andere reuzen, ingeschreven in het Laarbeeks bevolkingsregister. Vervolgens was het aan het diaken om de reuzen te dopen. Van Gerwen en Van Beek dronken na hun optredens altijd wat jonge jenever, en daarom werd dit vermengd met het water. Met een bakje aan een lange stok konden de reuzen dan uiteindelijk gedoopt worden. Vervolgens was het tijd om het reuzenlied te zingen waarna alle reuzen begonnen te dansen wat voor een waar spektakel zorgde. Onder het genot van een drankje, een beschuit met muisjes en muziek van de Boel Nolle band kon het reuze-feest echt losbarsten.

Nu de reuzen zich bekend hebben gemaakt, zullen ze zich veel vaker laten zien. Zo zullen ze aanwezig zijn tijdens belangrijke evenementen en misschien laten ze zich ook wel zien tijdens de 25ste verjaardag van de gemeente Laarbeek. Daarnaast lopen ze ook mee tijdens de reuzenoptocht in Bergen op Zoom. En of we een reuzenoptocht ook in Aarle-Rixtel kunnen verwachten? “Wie weet, de tijd zal het leren”, aldus Ria Nooijen. 

Afbeelding
Afbeelding