Dankzij hulp van Adrie Rongen (met graafmachine) en kerkbestuursleden Léon de Louw (links) en Pieter van Dooren (rechts) werd het wandelroutebord verzet.
Dankzij hulp van Adrie Rongen (met graafmachine) en kerkbestuursleden Léon de Louw (links) en Pieter van Dooren (rechts) werd het wandelroutebord verzet.

Startsein voor historische wandelroute ‘Mariahout Pioniersdorp’

Activiteiten & Evenementen

Mariahout - Tijdens de evenementen op Koningsdag, op woensdag 27 april, wordt het geoptimaliseerde en uitgebreide ‘ZOD-Wandelroutenetwerk Mariahout’, met maar liefst 16 wandelroutes, officieel geopend. Dit vindt plaats op het kerkplein van de Lourdeskerk in Mariahout. Tevens wordt het startsein gegeven voor de ingebruikname van de historische wandelroute ‘Mariahout Pioniersdorp’. Een route door de bebouwde kom die, via 18 thema-bordjes met QR-codes, informatie geeft over het ontstaan en de ontwikkelingen van dit ontginningsdorp. Alle Laarbekenaren zijn hiervoor uitgenodigd, want dit evenement staat in het teken van Laarbeek 25 jaar.

Belangstellenden worden om 11.30 uur welkom geheten met koffie, thee en peperkoek, aangeboden door dorpsverenging Zorg om het Dorp (ZOD). Om 12.00 uur vindt er in de kerk een officieel programma plaats met korte speeches en optredens met als thema ‘het dorp en haar historie’. Aansluitend verplaatsen alle gasten zich om 12.30 uur, onder de klanken van de harmonie, naar het vernieuwde en verplaatste wandelroutebord. Deze zal ter plekke onthuld worden bij de ingang van het kerkplein.

Historische optocht voor jong en oud
Inmiddels hebben gezinnen zich, vanaf 12.15 uur, verzameld op het kerkplein en ook aan hen wordt koffie en ranja aangeboden. Daarna loopt iedereen achter Harmonie St. Caecilia aan op weg naar het Oranjeplein waar, met het hijsen van de vlag, de kinderspelen worden geopend. Belangstellenden maken aansluitend een wandeling door het Groene hart van Mariahout langs de borden met QR-codes..

Historische kledij en gewoontes in het Groene hart
Voelt u zich verbonden met dit evenement, kom dan in simpele ‘historische kleding’. Laat u informeren door gidsen in nostalgische kledij en ga een gesprek aan met de vrijwilligers van het Groene hart en leden van de toneelvereniging die aspecten uit de Mariahoutse geschiedenis voor u uit beelden. Bezoek de rijksmonumenten Gekroonde Maagd en Bernadette; laat u informeren over de geschiedenis van de gesneuvelde Engelse soldaten. Steek een kaarsje op bij de grot en laat u vertellen over de bouwwerkzaamheden die in 1999 deze herbouwde Lourdesgrot mogelijk maakten. In de kerk, waar om 11.30 uur het (rijks)monumentale Smitsorgel zal klinken, worden doorlopende filmbeelden uitgezonden en historische foto’s getoond. Aanschouw om 13.30 uur, aan het einde van de wandeling, het optreden van de ‘agrarische veteranen’ op het kerkplein; zij doen de historie van de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand herleven. Vervolgens sluit Gilde St. Servatius dit evenement om 13.50 uur af met een vendelgroet.

De feestelijkheden gaan door op het Oranjeplein met kinderspelen, etalagetentoonstelling, jeu de boules-wedstrijden, een vrije wandeling langs QR-codes 7 t/m 10 en een bezoek aan de pannenkoekploeg, frietkraam en overige horeca. U bent van harte uitgenodigd. De organisatie is in handen van de ZOD-werkgroepen ‘Vieren en Herdenken’ en ‘Hand- en spandiensten’. De wandelroutes zijn geoptimaliseerd door de ZOD-werkgroepen ‘Natuur en Recreatie’ en ‘Mariahout Pioniersdorp’.