Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Koningschieten bij Rood en Blauw in Aarle-Rixtel

Activiteiten & Evenementen

Aarle-Rixtel - Bij zowel het Sint Margarethagilde als bij het Onze Lieve Vrouwe Gilde staat het weekend van 19 en 20 augustus volledig in het teken van het Koningschieten.

Je mag het gerust een unicum noemen dat beide gilden in hetzelfde jaar schieten om een nieuwe Koning. Gebeurde dit tot enkele jaren geleden om de drie jaar, sinds het besluit van het Sint Margarethagilde om dit elke twee jaar te doen kan het zomaar voorkomen dat ze twee koningen in één jaar krijgen. Dit jaar is dat het geval. 

Op zaterdag 19 augustus wordt er bij de Rode Schut om de titel gestreden en is Giedo van Stiphout de afgaande Koning. Giedo kennende doet hij er alles aan om zijn titel te prolongeren. De dag begint met een gildeviering in de kerk, waarna de rode schut een vendelgroet brengt op het kerkplein. Vervolgens wordt de traditionele kermisborrel geschonken door de familie van de Weijer (voorheen huize Prinsen). Hierna vertrekt het gilde naar het terrein aan de Havenweg, waar uiteindelijk de strijd zal worden beslecht. Het schieten vangt aan zo rond de klok van 3.

Op zondag 20 augustus is het dan de beurt aan het Onze Lieve Vrouwe Gilde. Ook hier doet de huidige Koning, Kailey Gruijters, er alles aan om het prachtige gildezilver weer voor drie jaar te mogen dragen. Aan zijn fanatisme zal het niet liggen. Ook deze blauwe dag begint om 09.30 uur met een gildeviering in de kerk. Hierna wordt ook nu weer de kermisborrel geschonken bij de familie van de Weijer. Dit laatste gebruik is al bijna 160 jaar oud. Na de borrel vertrekt de blauwe schut naar het ‘Jan van Doorenpaviljoen’ en daar brandt dan de strijd los tussen de kandidaten voor het Koningschap. Ook hier vangt de wedstrijd aan om 15.00 uur.

Beide dagen zijn de gildeterreinen vanaf 13.30 uur geopend voor het publiek. Wilt u meer weten over de Aarlese gilden? Neem dan een kijkje op www.margarethagilde.nl en www.olvgilde.nl.