Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)

De Grote Arleniusdag in Aarle-Rixtel

Activiteiten & Evenementen

Aarle-Rixtel - In café-zaal Bij van Dijk wordt op zaterdag 14 oktober de Grote Arleniusdag gehouden. Arlenius werd in 1510 als Arnoud van Eijndhouts in Aarle-Rixtel geboren. Hij zou later in zijn leven in Italië uitgroeien tot een belangrijke spil in de boekenwereld, als boekverkoper, bibliothecaris en boekenschrijver. 

Hij raakte in Italië ook bevriend met een man uit Gemert, Laurens van den Bleeck, in Italië Torrentinus genoemd, die een belangrijk drukker werd. In april van dit jaar gingen 30 ‘vrienden van Arlenius’ met een bus naar Florence om een boek van hem uit 1546 te kopen. Dat leverde veel publiciteit op, in kranten, op de radio en op tv. Nu is er op 14 oktober de Grote Arleniusdag om iedereen de kans te geven meer te weten te komen over die bijzondere man uit Aarle-Rixtel, Arlenius, en om ook het gekochte boek te bewonderen.

De bijeenkomst start om 14.00 uur. Eerst is er een interview met Frans Slits over de relatie tussen Arlenius en Torrentinus. Frans schreef in 1995 een boek over beiden. Daarna geeft heemkundige Henk van Beek een voordracht over de familie van Arlenius: waar woonden ze, wat deden zijn ouders, broers en zussen, zijn er nog nazaten? Vervolgens is er een interview met Anton Schuttelaars, werkzaam bij het Brabants Historisch Informatie Centrum over het leven in de zestiende-eeuwse maatschappij en het taalgebruik in de tijd van Arlenius.

Rond 16.00 uur is er vervolgens een rondleiding door Aarle-Rixtel onder leiding van Henk van Beek langs locaties die ook Arlenius gekend moet hebben. Tijdens de rondleiding wordt ook een kunstwerk over Arlenius onthuld, gemaakt door Jack Wilting. Wie niet met de rondleiding mee wil of kan, kan deelnemen aan een workshop, waarbij er een keuze is uit een workshop over het belang van de boekdrukkunst in de zestiende eeuw, gegeven door Jan-Willem van der Looij van drukkerij Mizdruk. Of een workshop over het belang van Latijn in de zestiende eeuw, de taal waarvan Arlenius zich meestal bediende, gegeven door Marjolijn Smits, docente Latijn en Grieks.

De rondleiding en de workshops worden daarna nog een tweede keer gegeven, zodat deelnemers desgewenst twee workshops kunnen volgen of de rondleiding kunnen doen en een workshop kunnen volgen. Rond 18.30 uur is er een uitgebreid Italiaans buffet, met muzikale begeleiding van Suzanne Voets en Daan van der Velde, twee jonge muzikanten die ook mee zijn geweest met de busreis naar Florence. Om 20.30 uur is er tot slot een optreden van koor Korale met zestiende-eeuwse muziek. Iets na 21.00 uur wordt het programma besloten en kan er informeel nog nageborreld worden. 

De presentatie van de hele dag is in handen van Wim Daniëls, die ook het initiatief nam tot het aankopen van het Arleniusboek in Florence. De deelnameprijs voor de hele dag is €60, waarbij alles is inbegrepen. Uiteraard kunnen belangstellenden ook later op de dag komen of eerder vertrekken. De deelnameprijs blijft wel hetzelfde. Inschrijven kan via arlenius@wimdaniels.nl of door een briefje met naam, adres en telefoonnummer in de brievenbus van de heemkamer in Aarle-Rixtel te stoppen.