Afbeelding

Crisisnoodopvang voor 125 vluchtelingen in De Dreef

Algemeen

Aarle-Rixtel - De gemeente Laarbeek vangt vanaf woensdag 9 december 72 uur lang 125 vluchtelingen op in De Dreef in Aarle-Rixtel. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De crisisnoodopvang duurt 3 nachten, dus tot en met zaterdag 12 december.

Een woordvoerder van de gemeente legt uit: "De nood is hoog als het gaat om locaties voor crisisopvang. We nemen onze verantwoordelijkheid, passend bij de schaal van Laarbeek. Dat is kleinschalige opvang van korte duur (72 uur). Deze opvang is bedoeld voor vluchtelingen waarvoor in bestaande opvangcentra nog geen ruimte is."

Inrichting opvang

De tijdelijke opvang wordt geregeld door de gemeente, in samenwerking met Vluchtelingenwerk (ViERBINDEN) en andere organisaties. De Dreef is aangewezen als meest geschikte Laarbeekse locatie vanwege de combinatie van de sporthal en het gemeenschapshuis met meerdere ruimten. De locatie biedt voldoende faciliteiten en is goed bereikbaar. "Wij zorgen voor slaapplekken, sanitaire voorzieningen en we voorzien mensen van eten en drinken. Er is permanent toezicht en beveiliging in en rond de locatie aanwezig. Bij aankomst krijgen de vluchtelingen uitleg. Er is ook een tolk, zodat de vluchtelingen in hun eigen taal kunnen communiceren. De mensen mogen de locatie verlaten, maar wij verzoeken ze om in het gebouw en in de directe omgeving van de opvanglocatie te blijven. Op die manier is het mogelijk om iedereen goed op de hoogte te houden van nieuws over de opvang en de volgende opvanglocatie", aldus de gemeente. 

Communicatie

Vanwege het inrichten van de locatie voor crisisnoodopvang is De Dreef van 5 tot en met 13 december helaas niet beschikbaar voor de reguliere gebruikers. Deze ochtend worden de buurtbewoners per brief op de hoogte gebracht. Ook is er contact geweest met de directeur van de naastgelegen school. De betrokken verenigingen worden rechtstreeks geïnformeerd. Op maandag 7 december tussen 16.00 tot 18.30 uur kunnen alle inwoners die vragen hebben over de crisisnoodopvang binnenlopen in het gemeentehuis in Beek en Donk. 

Liveblog

De meest actuele informatie over de opvang vindt u op het liveblog op www.laarbeek.nl. Via berichten op social media verwijst de gemeente naar updates in het blog. Als u de crisisnoodopvang wilt volgen, dan is het handig als u hen via social media volgt: Facebook /gemeenteLaarbeek of Twitter @Laarbeeknieuws.

Hulp

De gemeente legt uit: "Om de opvang op een goede manier te realiseren, vormen we een team met medewerkers van het COA, het Nederlandse Rode Kruis, de gemeente, Vluchtelingenwerk, politie en andere organisaties. Hulp van inwoners, het bedrijfsleven, verenigingen en andere betrokkenen waarderen we enorm. We hebben nu echter nog geen zicht op wat er nodig is. Als er behoefte is aan vrijwilligers en/of spullen dan laten we dat weten via onze website, Facebookpagina en Twitteraccount."