Op bezoek bij de Koffiebranderij
Op bezoek bij de Koffiebranderij

Afsluiting Roefeldag 2016

Algemeen Algemeen

Laarbeek – Zaterdag elf juni 2016 werd voor de twintigste keer geroefeld in alle kernen van Laarbeek. Basisschoolleerlingen vanaf groep drie mochten kijken in het leven van volwassenen. Als afsluiting werden organisatoren van de Laarbeekse Roefeldag door comité Aarle-Rixtel ontvangen en bezochten ze enkele Roefelplekken in Aarle-Rixtel.

Met lof
Jongerencentrum Cendra is regelmatig de vergaderplek van Roefelcomité Laarbeek. Nu worden vrijwilligers daar gastvrij ontvangen met een hapje en een drankje. Met fiets of auto vertrekt het gezelschap naar Robert Raijmakers die enthousiast vertelt over zijn witlofkwekerij. Van wortels gezaaid in Zeeuwse klei tot het groeien van lof op water. Robert geeft Roefelaars inzicht in de wereld achter het stronkje witlof. Het groeit bij hem in 21 dagen van klein plantje naar een volledige stronk.

Paramedisch centrum Laarbeek
In de Molenstraat worden Roefelaars in groepjes verdeeld. Vijf deskundigen vertellen wat ze op Roefeldag kinderen laten ervaren. Ergotherapeut Karin van Muuren vertelt over aanpassingen die mensen moeten doen als ze lichaamsfuncties verliezen. "Smeer eens boterhammen met je 'verkeerde' hand." zegt ze terwijl ze vrijwilligers laat stuntelen. Uiteindelijk toont ze hulpmiddelen waarmee smeren makkelijker gaat. Fysiotherapeut Robin Rijf laat verschillende spieren voelen en toont de wervelkolom. Oefeningen worden gedaan, er hangen zelfs vrijwilligers in touwen. Bij kindertherapeut Pauline Schepers wordt het kwaliteitenspel gedaan. Vrijwilligers kiezen kaartjes die ze bij hun karakter vinden passen. Spannend als anderen kwaliteitskaartjes bij jou neerleggen. Het geeft meteen goede gesprekken. Bij diëtist en leefstijlcoach Karin Burg staan lekkere dingen op tafel. Waar zit veel suiker in? Zoals bij de kinderen laat ze het aantal klontjes raden. Meer dan je denkt. Logopedist Bibi van der Heijden doet een klankspel. "Zeg ik 'teen' of 'steen'?" vraagt Bibi waarbij ze het belang benadrukt van duidelijk leren spreken. "Je kunt peuters via dit spel speels corrigeren en laten ervaren dat ze niet duidelijk spreken."

Straat Magellaan Koffiebranderij
In de voormalige stemafdeling van Klokkengieterij Petit & Fritsen vertelt Jordi Watervoort vol vuur over zijn verschillende soorten koffie en thee die hij zelf invoert en brandt. Gepassioneerd vertelt hij over zijn vak en goede contacten met koffieboeren. "Omdat ik zelf invoer gaat een groot percentage van de winst naar boeren zelf", vertelt Jordi. "Ooit kreeg ik een foto van een boer gemaild waarop zijn fietsende zoon stond. Door het verdiende geld kon zijn zoon een opleiding, in een andere stad, verder weg, gaan volgen." Na een middag vol enthousiaste bedrijven zijn de vrijwilligers van Roefeldag Laarbeek weer helemaal klaar om voor 10 juni 2017 weer een nieuwe Roefeldag te organiseren. Jij doet toch ook mee? Noteer de datum alvast in je agenda.