Reconstructie N615 is in zicht

Algemeen Algemeen

Laarbeek – De Provincie Noord-Brabant gaat beginnen met de reconstructie van de N615; de weg tussen Gerwen en de aansluiting met de N279. Het is de bedoeling dat deze reconstructie behalve het plegen van groot onderhoud ook een ander doel dient; namelijk de verbetering van de verkeersveiligheid en een verhoging van de leefbaarheid in de kern Beek en Donk.

Constructief overleg
De Provincie heeft ten behoeve van de reconstructie een planstudie laten uitvoeren. In overleg met de Provincie heeft de gemeente Laarbeek ingezet op de aanpak en aanpassingen van knelpunten op Laarbeeks grondgebied. Resultaat hiervan is het gebruik van geluid reducerend asfalt, de aanleg van een nieuw gedeelte fietspad aan de noordzijde van de Lieshoutseweg tussen de aansluiting Berkendijkje en de Orchideestraat, een verplaatsing van de bushalte aan 't Laar naar het Commanderij College en het aanbrengen van een middengeleider bij de komgrens, zodat het verkeer gedwongen wordt snelheid te minderen. Al deze maatregelen moeten leiden tot het verhogen van de verkeersveiligheid en een betere doorstroming van het verkeer.

'We zitten mee aan de tekentafel'
De kosten van het totale project inclusief vervanging van de verkeerslichten (LED-verlichting) zijn geraamd op ruim 7,8 miljoen euro, waarvan een bedrag van bijna 5 ton door de gemeente als gemeentelijke bijdrage beschikbaar dient te worden gesteld. Tijdens de raadsvergadering van 2 februari jongstleden stemde de gemeenteraad in met het beschikbaar stellen van dit budget, zodat de daadwerkelijke aanpak van genoemde knelpunten een stap dichterbij is gekomen. Wethouder Van Zeeland gaf aan 'blij te zijn op deze manier mee aan de tekentafel te zitten'. "De N615 moet dusdanig gereconstrueerd worden dat de weg uitnodigt tot een toename van het gebruik van de N279. Het is geenszins de bedoeling dat er een tweede snelweg door Beek en Donk komt te liggen", benadrukte Van Zeeland nadat partijen eerder hun zorgen uitten hierover.

Vooruitzicht
Nu de kredietaanvraag akkoord is bevonden, kan gestart worden met het voorontwerp en zullen bewoners in het voorjaar uitgenodigd worden voor een inloopavond. Na overleg met busmaatschappij en hulpdiensten en aanbesteding en gunning, verwacht men binnen een jaar te kunnen starten met de uitvoering van de werkzaamheden.