Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Gezellige 19e Laarbeekse Vrouwenavond in Buurthuis Mariahout

Algemeen

Mariahout – Laarbeekse vrouwen wisten de weg naar het Buurthuis van Mariahout op Internationale Vrouwendag, woensdag 8 maart, goed te vinden. Een uitverkochte zaal luisterde voor de pauze naar columniste Anniek van den Brand en na de pauze naar zangeres Simone Slegers. Tekst en liedjes zorgden voor een verrassende combinatie. Anniek, als 'Heimwee-Brabander' uit Amsterdam en Simone, zangeres uit Boekel.

Herkenbaar
Anniek van den Brand (bijna 50) noemt zich in navolging op Gerard van Maasakkers een 'heimwee-Brabander'. "En ik moet jullie teleurstellen", zegt ze: "Want hij is er vanavond niet." Dat blijkt ook niet nodig. Anniek vertelt boeiend over haar belevenissen als meisje uit Keldonk dat na haar middelbare school, journalistiek in Utrecht gaat studeren. "Omdat de stad lonkte en ik daar een nieuw, heel ander leven kon hebben", vertelt ze. Door het voorlezen van haar columns deelt Anniek haar belevenissen met het publiek. Over haar familie, haar roots, haar ouders, haar Amsterdamse kinderen met die Brabantse oma, gelatine … Het tovert glimlachen op gezichten en brokken in de keel door herkenning…

Anniek vertelt over haar vader, die als bakker in Keldonk geen vakantie wilde opnemen. Het werden dagjes weg. "Mijn vader was een ondernemer met een bang hart. En als we dan toch een dagje weggingen, dan regende het altijd. En wij, als kinderen, maar zwaaien naar al die passerende auto's en hopen dat we op de terugweg in een file zouden komen te staan", lacht Anniek. Het zorgde er wel voor dat Anniek in Amsterdam nog altijd oog heeft voor de kleine ondernemer. "Ik vind het heel fijn dat ik word gekend en dat er naar me gezwaaid wordt", bekent Anniek. "Ik bouwde mijn dorp in de stad." Daarnaast vertelt ze eerlijk aan DeMooiLaarbeekKrant: "Ik merk nog steeds dat als ik bij de Zuid-Willemskade in Veghel ben, ik anders ademhaal." Toepasselijker kan het dus bijna niet als Anniek haar voordracht beëindigt met het samen zingen van 'Hier heur ik thuis' van – jawel – Gerard van Maasakkers. Hij is toch even nodig..

"Leuk hè, samen zingen?"
Het publiek is opgewarmd als, na de pauze, Simone Slegers optreedt. Zij brengt speciaal voor deze Laarbeekse Vrouwenavond alleen liedjes van zangeressen ten gehore. Haar gouden stemgeluid lijkt geen moeite te hebben met liedjes van onder meer: Vicky Leandros, Anneke Grönloh, Claudia de Breij, Dolly Parton, Zangeres zonder naam, Abba en Lisa Lois. Een breed repertoire uit de jaren zestig tot nu toe. Meezingen mag en dat hoeft geen twee keer gezegd te worden. De titelsong van 'Titanic' van Celine Dion wordt zelfs geïmiteerd door een aantal dames uit Beek en Donk. Simone vindt het 'skon' en zegt: "Leuk hè, samen zingen?"

Alle complimenten voor de organisatie van deze avond. Dora Donkers laat weten dat ze, als organisatie, nu al weer nadenken over de invulling van de 20e Laarbeekse Vrouwendag in Laarbeek!