Afbeelding
FOTO'S

Piet Daniëls en Ruud van Berlo 100 jaar bij Bavaria

Algemeen Algemeen

Lieshout - Bavaria huldigde vrijdag 15 maart twee jubilarissen. Piet Daniëls uit Lieshout en Ruud van Berlo uit Beek en Donk zijn al 50 jaar werkzaam bij de Lieshoutse brouwer, een unicum. 'The day after' ontmoet DeMooiLaarbeekKrant Ruud en Piet, samen met zijn vrouw Toos, in het Bavaria Brouwerijcafé.

Het feest
"In één woord grandioos", zeggen beide jubilarissen over het feest dat ze vrijdag mochten meemaken. "Prima georganiseerd met een lunch, de Bavaria biertour en om 16.30 uur een officieel gedeelte op het hoofdkantoor. Mooie woorden van onze directeur Jan-Reinier, uitreiking van de gouden Bavariaspeld met diamant, en aanbieding van een kunstwerk in de vorm van een grote glazen fles. "Daarna hebben we op de receptie nog een uur lang handjes staan te schudden", lacht Toos. "Maar de kers op de taart was toch wel dat tegen het einde, de Lieshoutse Harmonie onverwacht kwam binnenvallen."

Tieners
Beide jubilarissen waren tieners toen ze bij Bavaria aan hun lange dienstverband begonnen. Piet was 14 en Ruud 15. "Dat komt ervan als je op school niet goed je best doet", zegt Piet met de nodige zelfspot. Piet houdt zich bezig met het machinaal vullen van de flesjes. "Prima werk", lacht hij. "Ik heb het goed naar mijn zin. Stoppen met werken is geen optie. In 2019 ben ik 40 jaar bij de bedrijfsbrandweer. Dat jubileum ga ik ook nog even meepikken!"

Ruud werkte 37 jaar in de brouwerij in verschillende functies en de laatste 12 jaren als portier. Die baan kreeg hij aangeboden in het kader van het ouderenbeleid. Op de hoofdingang, tegenover de gemeentewerf, controleert hij alles wat het terrein opkomt of eraf gaat. "Een prima baan, ze hadden me daarvoor gerust wat eerder kunnen vragen", lacht Ruud. Ruud is nog wel in dienst van Bavaria, maar geniet al 9 maanden thuis van zijn levensloopregeling.

Gezelligheid
Met weemoed denken beide jubilarissen terug aan de tijd dat Bavaria kleiner en daardoor minder zakelijk was. Vooral Piet voelde regelmatig de behoefte, om wat 'leven in de brouwerij' te brengen. Met Sinterklaas liet hij zich door de fabriek rondrijden, kwistig strooiend met snoep, verkleed als Sinterklaas. Een tabberd van poetslappen, witte handschoentjes, de rode jas van Annie Rooijakkers en als staf een bezem. Toen op een afdeling de mensen riepen: "Piet, een tientje als je je staf door die opening in het plafond kunt gooien", aarzelde Piet geen moment en wierp de bezem in die opening. "Snel verdiend", grinnikt Piet. "Die bezem heeft er nog maandenlang gehangen."

Ruud herinnert zich hoe ze bij warm weer verkoeling zochten in de koudwaterbaden die in de fabriek stonden om het bier te koelen. "We doken daar met overall aan, zo in! Het zijn allemaal dingen die anno 2017 niet meer kunnen. Veiligheid staat nu terecht voorop. Niet roken, niet drinken, niet eten, haarnetje, oordopjes, helm.

Beide jubilarissen benadrukken dat, hoewel zakelijker, het ook nu nog steeds gezellig werken is bij Bavaria. "Onze Piet komt elke dag nog steeds met mooie verhalen thuis", vult Toos aan.

Dank
Piet en Ruud vierden zowat alle mogelijke jubilea bij Bavaria. "Maar zoals Bavaria nu heeft uitgepakt bij ons 50-jarig jubileum, overtreft alles! Ongelooflijk, al die belangstelling van collega's en oud-collega's! Wij hebben er van genoten. Dankzij de organisatoren, kijken wij terug op een heel mooi feest."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding