Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Symbolische start van aanleg glasvezel buitengebied

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Eindelijk gaat het er van komen dat het buitengebied in Laarbeek ook aangesloten gaat worden op het glasvezelnet. Inmiddels heeft al 66 procent van de mensen in het buitengebied ja gezegd tegen de komst van glasvezel. Afgelopen week werd stilgestaan bij het feit dat zoveel mensen zich hadden aangesloten bij Mabib, de organisatie die zorg draagt voor de komst van de glasvezel.

In de Brabantse Kluis in Aarle-Rixtel werden de ambassadeurs bedankt die zich in hadden gezet om mensen uit hun omgeving te overtuigen van de komst van glasvezel. En ook werd een symbolische eerste las gemaakt, die gold als start van de aanleg. Eind van het jaar moeten alles aansluitingen een feit zijn.

Burgemeester Frank van der Meijden roemde de inzet van de ambassadeurs. "Zij moesten in het begin veel uitleggen, vooral dat het buitengebied zelf moest gaan betalen. De overheid mag nu eenmaal niet investeren in een netwerk. Het enige dat wij konden doen was de legeskosten zo laag mogelijk houden." Van der Meijden was blij dat al zoveel mensen zich hebben verbonden aan het glasvezel in het buitengebied. "In de Brainportregio is glasvezel onmisbaar. Nu wordt het gebied toekomstbestendig. Zowel voor particulieren, bedrijven en agrariërs."

ZLTO-Laarbeek is blij dat voor het einde van het jaar de glasvezelaansluitingen een feit zijn. "Wij zijn er al langer mee bezig om het buitengebied aangesloten te krijgen. Alleen voor een bedrijf is het anders dan voor een burger. Dus er moest veel uitgelegd worden waarom het nodig is. Gelukkig hebben we de grens van 50 procent ruim gehaald."

"Tot laat bleef het spannend of we het zouden gaan halen. Mensen stelden terecht vragen waarom zij moesten gaan bijbetalen. Die kritiek was dan weer een extra gelegenheid om een en ander uit te leggen. Dit is voor het buitengebied de enige kans op glasvezel. Die moeten ze grijpen", gaf Van der Meijden nog eens aan.

Mensen kunnen zich nog altijd aanmelden. www.mabib.nl.