Logo mooilaarbeek.nl
Cees Meijer   | Fotonummer: a3cd70
Cees Meijer (Foto: Marie-Christine van Lieshout)
FOTO'S Kunst en Cultuur

Kunstroute Laarbeek 2019

Laarbeek - Op 14 en 21 april kunnen op diverse locaties in Laarbeek weer prachtige kunstwerken bewonderd worden. In een ongedwongen sfeer kunnen Laarbeekers en geïnteresseerden van buiten de gemeente genieten van de diversiteit van Laarbeekse kunstenaars. DeMooiLaarbeekKrant nam zondag 14 april een kijkje op verschillende adressen in Laarbeek. Zondag 21 april is het mogelijk opnieuw een kijkje te nemen tussen 11.00 en 17.00 uur. Voor meer informatie: www.kunstroutelaarbeek.nl.

Thea Blok (Beek en Donk)
Veelzijdige Thea heeft haar creativiteit zowel aan familie als aan cursisten doorgegeven. Dochter Wendy en kleindochter Ise zijn net als Thea begiftigd met creatieve talenten. Thea stond onder meer met Nelleke van den Oever aan de wieg van de kunstroute, waar kunstzinnige Laarbeekers een podium krijgen. Tijdens deze achtste kunstroute doen ook oud-cursisten van Thea mee. Diversiteit kenmerkt de tentoonstelling op Kapelstraat 20. Naast schilderijen zijn er keramische werken en diverse sculpturen te bewonderen. "De steen vertelt je hoe je verder moet gaan." Thea werkt met hart en ziel.

Angela Barton (Beek en Donk)
In Eethuis 'De Donck' staat Angela met schilderijen middenin het Laarbeekse leven. Met een vader als kunstenaar wilde Angela eigenlijk niet de kunst in, maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. "Als kind vond ik het bezoeken van exposities saai. Als volwassene snap je waarom hij dit deed." Drie jaar heeft ze een bedrijf. Vol enthousiasme toont ze prachtige schilderwerken die ze met groepen maakte, zowel kleuters als managers. Verbinden van mensen ervaart Angela als een bijzondere factor van haar werk.

Gretha Olijslager en Leanne Swanenberg (Beek en Donk)
Twee gedreven dames exposeren schilderijen in het huis van Leanne. Ze schilderen allebei vanuit hun ziel en steken elkaar daarbij aan. Eindhovense Gretha schildert al vanaf de middelbare school en haalt inspiratie uit de wereld om haar heen. "Ik ben bij ons thuis eigenlijk een vreemde eend in de bijt", vertelt Leanne enthousiast. "Ben als enige creatief en muzikaal." Haar kunst ademt natuur uit en dat is dan ook waar ze haar inspiratie opdoet. In de gemoedelijke, huiselijke sfeer krijgt de kunstroutebezoeker twee kunstenaars voor de 'prijs' van één.

Cees Meijer (Aarle-Rixtel)
Een warm welkom op de Bakelsedijk, waar Cees vol passie zijn sculpturen toont. Begonnen met beeldhouwen tussen zijn 45ste en 50ste levensjaar is zijn werk te bewonderen in binnen- en buitenland. Hij geeft ook workshops. "Een kunstwerk is voor mij geslaagd als het iemand in de emotie raakt", vertelt Cees. "Boosheid, ontroering, het is voor mij altijd goed." In zijn prachtige tuin worden bezoekers gastvrij onthaald en gaan ze, ondanks de koude wind, warmer weg dan ze zijn gekomen.

May Jansen-van Schijndel (Aarle-Rixtel)
Debutant May is overweldigd door de aandacht die ze van de media krijgt. In haar knusse atelier hangt schilderwerk in diverse stijlen, gemaakt in verschillende periodes. In de tien jaar dat ze bezig is, werkte ze met verschillende technieken en materialen. Rustig legt ze haar bezoekers uit hoe ze de technieken op verschillende doeken toepaste. "Hier heb ik zelfs met mijn vingers gewerkt", legt ze uit. "je ziet de afdrukken op het schilderij." Vooral in de winter is May veel in haar atelier te vinden en ontstaan nieuwe werken die recht uit haar ziel komen.

Eef Wezenberg (Aarle-Rixtel)
Groot is het atelier van Haagse Eef niet, maar zijn collectie is groots. De bevlogen kunstenaar is begeesterd door glaskunst en benadrukt de prachtige speling van het licht. Op een paar vierkante meter staan diverse illusies in glas. Door je hoofd te bewegen is de lichtinval steeds anders en verschijnen er steeds andere kleuren. "Kijk naar het kristal en het object is telkens anders", legt Eef uit, die voor de foto zijn Haagse ADO-sjaal tevoorschijn haalt. "Ik ben ook fan van ASV hoor, maar daarvan heb ik geen sjaal."

Jan van Hoeck (Lieshout)
"Als ik een stuk hout in mijn handen heb, dan gaat het voor me leven", zegt Jan, pas echt in zijn element achter zijn draaitafel. Begonnen op de LTS als timmerman groeide hij door via MTS naar HTS. Houtbewerken kwam door drukke werkzaamheden op een laag pitje te staan. Eenmaal gepensioneerd kwam er ruimte voor zijn 'oude liefde'. "Het zijn gebruiksvoorwerpen", legt Jan uit. "Ik heb een hekel aan plastic. Onze kunststof saladebak werd snel vervangen door een houten exemplaar. Natuurlijk kun je naar mijn werk kijken. Maar gebruiken mag en kan ook."

Will van Berlo (Mariahout)
Opvallend veel haarstrikken en ruggengraten in de kleurrijke schilderijen van Will. Strikken die verwijzen naar het kind, dat nog vrij is en in zijn verdere leven steeds meer wordt beperkt. "Vrijheid hebben we zogenaamd", aldus de kunstenares, "maar we zitten soms vast aan ongeschreven wetten en regels. Daarom de ruggengraat om jezelf staande te houden. Alles hangt daar aan vast." Vrijheid en alles wat er met dit thema samenhangt heeft Will altijd geïntrigeerd en komt terug in haar kunstwerken die fantasierijk, gedetailleerd en figuratief zijn.

Petra Verlangen en Helmie Segboer (Mariahout)
Twee kunstenaressen die elkaar in een expositie aanvullen. Helmie en Petra kennen elkaar vanaf de middelbare school en liepen stage voor het MSPO (opleiding bejaarden- en gezinsverzorgende) in Zwitserland. Nu pronken keramische werken van Petra uit Sint-Michielsgestel en schilderijen van Mariahoutse Helmie naast elkaar. "Kunst verbindt", vertelt Helmie, die haar atelier graag openstelt voor anderen. "Naast mijn schilderijen is er meer te zien." Inspiratie wordt zowel dicht bij huis als ver van hier gevonden. Gedetailleerdheid, reliëf en kleurigheid zijn in beide collecties terug te vinden, nogmaals een verbindende factor tussen twee creatieve vriendinnen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>