Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 36c53b
Foto: Martin Prick
Sport

Laarbeek Actief zet iedereen in beweging

Laarbeek - In elke vakantie, behalve met carnaval, zorgt Stichting ViERBINDEN voor activiteiten voor de jeugd. Onder leiding van Jaccy van den Enden (Laarbeek Actief) worden een aantal activiteiten verzorgt, met behulp van stagiaires. Doel is de jeugd wat meer te laten bewegen in de vakanties en ze alternatieven te bieden voor het beeldscherm. Daarnaast is er uiteraard het plezier en spelvreugde.

Deze eerste week van de grote vakantie wordt voor de jeugd van Laarbeek een aantal spelen georganiseerd. Zo zijn er op dinsdag de Olympische waterspelen, waarbij vooral de allerkleinsten aan bod komen. De spelen lopen uiteen van het overschenken van een bekertje water over je hoofd naar de achterbuur, tot het elkaar met sponsen bekogelen. Natuurlijk ontbreekt de waterglijbaan met (gele) groene zeep niet. Op woensdag wordt met het spel Archery attack de rest van de leeftijden aangesproken en hierbij worden ook de leerlingen van klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs uitgenodigd. De donderdag staat in het teken van het luchtkussen-spektakel, waarbij met luchtgevulde toestellen een stormbaan wordt nagebootst. Dit gedeelte is voor alle leerlingen van de basisschool toegankelijk. Tenslotte staat de vrijdag in het teken van Plein Actief. Dan worden in een paar speeltuinen in Beek en Donk allerlei spelletjes rond en met de speeltuigen georganiseerd. Zijn de groepen van leerlingen op leeftijd geselecteerd geweest gedurende de week, op vrijdag speelt iedereen van groep 1 tot groep 8 met en bij elkaar.

Stagaires
Tijdens het jaar zijn diverse stagiaires vanuit het MBO betrokken bij het ontwikkelen en leiden van de verschillende spelen. Eén van hen is Jolijn Verploegen, afgelopen jaar als stagiair verbonden aan Laarbeek Actief. Zij volgt bet profiel voor Buurt Onderwijs Sport (BOS). Ze vertelt dat ze op allerlei gebieden bezig is geweest om mensen in beweging te krijgen. "Zo hebben we in Lieshout de beweegtuin voor ouderen". Jolijn heeft de stage goed afgesloten, maar heeft toegezegd in haar vrije tijd nog even deel te nemen aan deze zomerspelen. Ze is nu geslaagd voor het MBO en gaat nu naar de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) om daar Psychomotorische therapie te studeren. Daarna zal haar doelgroep niet zozeer het basisschoolkind zijn, want deze vaktherapie richt zich vooral op volwassenen en ouderen. Een andere stagiair is bezig kinderen van groep 1 en twee water te laten doorgeven over het hoofd heen. Ilse Schepers is een klasgenoot van Jolijn. Ilse is ook geslaagd voor het MBO en gaat pedagogiek studeren aan het Fontys in Eindhoven. Ze wil haar studie, die zich richt op het begeleiden van kleine groepjes kinderen, graag combineren met "iets van beweging". Samen begeleiden ze de kinderen onder het toeziend oog van leider Jaccy en hebben ze de kinderen prima onder controle. Behalve Ilse en Jolijn zijn ook Leon, Ton en Teun aan deze spelen verbonden als begeleiding.

Jaccy
Jaccy is afgestudeerd aan de ALO-opleiding op Fontys Hogescholen. Sinds 5 jaar is hij aangesteld als Sportcoach bij de stichting ViERBINDEN. Mede onder zijn leiding kwamen onder andere de zomerspelen van de grond. Toch noemt hij nog even de naam van Ilse van Ham, vroegere beleidsmedewerker van de gemeente Laarbeek, die de noodzaak van deze vrijetijdsbesteding voor de jeugd heeft aangegeven en geïnitieerd. "Maar de naam Laarbeek Actief heb ik zelf verzonnen", lacht Jaccy.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>