Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: c33e35
Foto: Martin Prick
FOTO'S Kunst en Cultuur

Molen 'De Vogelenzang' opgenomen in Van Gogh fietsroute

Lieshout - 'De andere molen', zoals de molen aan de molendreef in de volksmond wordt genoemd, heeft eindelijk erkenning gekregen op zondag 25 augustus 2019. Stond hij vroeger bij de mensen nog bekend als 'de schoenenmolen', nu is het de Van Gogh molen, want de molen is opgenomen in de Van Gogh fietsroute. Het is nu namelijk officieel erkend, dat het deze molen was die de beroemde schilder vereeuwigde. Langs het fietspad staat een plaat, waarop een en ander in het Nederlands en Engels duidelijk staat verwoord.

Vang
Bijgestaan door zijn zoon Pieter jr., die zich de 'looks' van Vincent heeft aangemeten, staat molenaar Pieter Sanders in het middelpunt op deze zonnige zondag. Heel officieel, zoals dat hoort in Brabant, wordt alles met ceremonieel overgoten. De voorzitter van de heemkunde, de wethouder en vertegenwoordigers van de deelnemende verenigingen houden een toespraakje. Daarna wordt er door het gilde een vendelgroet gebracht en speelt de harmonie een leuke mars. Dan wordt de openingshandeling verricht. Wethouder Monica Slaets zet samen met molenaar Pieter Sanders de vang los. Deze vang is een soort rem, die voorkomt dat de wieken ongecontroleerd gaat draaien. Na het loszetten van de vang blijkt dit niet vanzelf te gebeuren. Daar is enige spierkracht van de molenaar voor nodig, maar eenmaal op gang draait het wiekenstel er lustig op rond.

Lees het complete artikel in DeMooiLaarbeekKrant.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>