Logo mooilaarbeek.nl
Kunst en Cultuur

Kunstlezing bij KBO Beek en Donk

Beek en Donk - Dr. Ger Jacobs geeft donderdag 16 januari de derde kunstlezing van Seniorenvereniging/KBO Beek en Donk. Hij laatzijn licht laten schijnen op de bijzondere Franse Kunstcollectie van het Hermitage.

Je zou een Russische Koopman zijn uit begin 20e eeuw en aan een van de voornaamste straten van Moskou een stadsvilla hebben laten bouwen, of pas getrouwd zijn en op zakenreis moeten waardoor je jonge vrouw vaak alleen is. Wat zou er mooier zijn om dan wanneer je er dan voor gezorgd hebt dat zij wanneer ze naar boven gaat zij ineens het licht en de warmte van het Zuid Franse leven ziet.

Zij zou de trap nogmaals omhoog willen gaan, zeker als je weet dat het buiten Russisch koud is. Door zijn zakenreizen kende de zakenman natuurlijk het prachtige licht en koesterde hij de warmte van het Franse leven. Hij had zijn vrouw een zonnig ansichtkaartje kunnen sturen, maar dat is een beetje zielig, zeker voor een zoon van een rijke textiel magnaat, dus... pakte hij de zaak grondiger en grootser aan met de gedachte 'Het kost wel een paar centen' maar je kunt beter een Franse schilder inhuren die voor zo'n slordige 25.000,- franc (wat in die tijd een Godsvermogen was), de middellandse zee naar Moskou haalt. Als er dan ook nog een idyllische familie op wordt afgebeeld is dat werk voor de vrouw des huizes tevens een belofte voor de toekomst. Voor veel Russische zakenlieden was dat de aanleiding om hun geld hierin te investeren en haalden de beroemde schilders hiervoor naar Moskou, zoals bijvoorbeeld Matisse, Gauguin, Rodin, Maillol en vele andere beroemde namen uit de Franse kunstenaarswereld. Door allerlei ontwikkeling gedurende de Russische revolutie zijn heel veel kunstwerken in het beroemde Hermitage museum in St. Petersburg terecht gekomen.

De lezing met diapresentatie begint om 14.00 uur in het ontmoetingscentrum. Entree € 6,50 voor KBO leden en € 7,50 voor niet KBO leden, dit is inclusief een kopje koffie of thee. Zorg dat u niets mist. Graag tot donderdag 16 januari.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>