Logo mooilaarbeek.nl
Sint Servatius Gilde Lieshout   | Fotonummer: 299f1a
Sint Servatius Gilde Lieshout

600 jaar Sint Servatius Gilde Lieshout

Lieshout - Het jaar 2020 is voor het Sint Servatius Gilde een bijzonder jaar. Het gilde viert in dit jaar het feit dat het reeds 6 eeuwen bestaat. Uit de registratie van oude dekenaten oftewel documenten blijkt dat het gilde zeker al voor 1420 bestond, maar wordt dat jaar aangenomen als officieel oprichtingsjaar.

100 jaren geleden werd ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan een groots vrij gildefeest georganiseerd. De jaren twintig en dertig van de vorige eeuw waren een bloeitijd in de historie van de Lieshoutse gildegeschiedenis. Door een aantal gebeurtenissen, waaronder de tweede wereldoorlog werd het gilde 'slapende', maar de jaren daarna is het Sint Servatiusgilde weer volledig opgebloeid. Op 3 januari 1981 kon het gilde weer in vol ornaat verschijnen en dienstbaar zijn aan de Lieshoutse en Mariahoutse gemeenschap en ver daar buiten. Genoeg reden om in een aantal evenementen in het jubileumjaar 2020 aandacht te schenken aan dit 600-jarig bestaan.

Ze beginnen op zaterdag 18 januari om 18.30 uur met het openen van de tentoonstelling '600 jaar Sint Servatius Gilde' in het Dorpshuis te Lieshout en deze duurt tot 21.00 uur. Op deze tentoonstelling kunt u, door middel van foto's, video-opnamen, schilderijen, boeken, gildezilver e.d., de historie van het gilde zien gedurende de 600 jaren. Natuurlijk ook de 'Merkelbach Collectie' en allerlei andere oude en jongere gilde-attributen zullen te bewonderen zijn. De inrichting van deze tentoonstelling is mede verzorgd door de Heemkundekring 't Hof van Liessent. Gelijktijdig met de openingstijd van de tentoonstelling op de zaterdag houdt het Servatiusgilde een receptie ter gelegenheid van hun 600-jarig jubileum.

Op zondag 19 januari is er een H. Mis om 10.00 uur in de Servatiuskerk, muzikaal verzorgd door het KBO-seniorenkoor Vogelenzang uit Lieshout en het Gemengd Koor Marcanto uit Mariahout. De H. Mis wordt voorgegaan door Gildeheer Pater Arie Wester. Na afloop is de tentoonstelling in het Dorpshuis weer open tot 14.00 uur. Alle jubileumactiviteiten zijn gratis en vrij toegankelijk tijdens de openingstijden.

Iedereen is van harte welkom want: 'Als het feest is, is het Gilde er graag bij. Als het Gilde zelf feest, zorg dan dat u er bij bent'.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>