Afbeelding

Trimbaan in Mariahout; recreatieplek voor jong en oud

Algemeen

Mariahout - Sinds de eerste gezondheidsrace in 2010 heeft het winnende team uit Mariahout de trimbaan aangelegd (2011/2012) en onderhouden. Er is bovendien een speeltoestellen-bosje en stormbaan gemaakt en er zijn diverse picknicksets geplaatst. De paden en toestellen zijn toegankelijk voor alle leeftijden en dat maakt recreëren tot een prettige bezigheid. Thuis blijven is in Mariahout dus geen optie. Concluderend kan men zeggen dat deze voorziening in het buitengebied alle leeftijden bij elkaar brengt. Zo kunnen dus 4 generaties tegelijk met elkaar optrekken, bewegen en van de natuur genieten.

Er is de afgelopen jaren helaas ook sprake geweest van vandalisme. Met pijn in hun hart hebben de vrijwilligers toen alles weer moeten opknappen. Alle lof daarvoor! Afgelopen weken heeft de trimbaan echter veel te lijden gehad. Naast de stormen hebben ook machines, die de nodige bomen gerooid hebben, hun sporen achter gelaten. De ZOD-werkgroep ‘Trimbaan’ was daar gelukkig van op de hoogte en er zijn goede afspraken gemaakt met de gemeente over het herstel ervan. Vrijwilligers gaan zich inzetten om het op te knappen. Voor de recreanten was het echter wel een echte verrassing. In de aanloop naar de carnavalsvakantie als ook tijdens de vakantiedagen bleek het onveilig en minder prettig om door de bossen van Mariahout te lopen. Modderige en kapot gereden paden belemmerden het recreëren. Dat gold niet alleen bij de trimbaan en bij de bossen aan de andere zijde van de Veghelsedijk, waar de afgelopen weken werkzaamheden plaatsvonden, maar ook voor de paden van de Rooijseweg naar de vennen; deze zijn sinds de laatste werkzaamheden in het najaar beschadigd achtergelaten. Hopelijk wordt alles snel weer hersteld en zal de informatievoorziening, over te verwachten werkzaamheden op openbaar terrein, meer aandacht gaan krijgen.

Informeren en communiceren
Steeds meer blijkt hoe belangrijk het is van elkaars ideeën en plannen op de hoogte te zijn. Dit voorkomt vele vragen die vaak bij Zorg om het Dorp (ZOD) binnen komen. Dat is dan ook de reden dat ZOD (tevens Dorpsraad Mariahout) heeft besloten een informatieavond te organiseren. Een avond waar instanties (w.o. gemeente), verenigingen, stichtingen en ondernemingen hun plannen en werkzaamheden voor het heden en voor de toekomst kunnen uitleggen. Een avond waar bewoners vragen kunnen stellen en hun wensen kenbaar kunnen maken. Een avond om elkaar beter te begrijpen en waar het bestuur van ZOD haar taken nog beter kan uitvoeren omdat het bestuur van ieders wensen en problematiek op de hoogte is.

17 maart: Thema-avond ‘Toekomst van Mariahout’
In navolging van de ZOD- thema-avond ‘Duurzaamheid’ in 2015 wordt er een vervolgavond georganiseerd waar ZOD probeert alle aspecten van duurzaamheid (people, planet en profit) beter met elkaar in balans te krijgen door diverse onderwerpen met elkaar te combineren en wederzijds begrip te stimuleren. Een avond waar jong en oud mee kan denken over de toekomst van Mariahout. Het wordt een avond met film over de opening Oranjeplein en poort Processiepark in 2019, als voorbeeld van succesvolle samenwerking met de gemeente. Een avond met presentaties over natuur, mogelijke collectieve energievoorziening en wonen in Mariahout. En een avond met diverse stands waar informatie-uitwisseling mogelijk is. Kom naar het Buurthuis, wees betrokken en denk mee over de toekomst van ons dorp Mariahout! Vragen voor info via: secreatariaat@zorgomhetdorp.nl.