Stan van Zoggel in actie
Stan van Zoggel in actie Foto: Renemxpics

Stan van Zoggel Nederlands kampioen motorcross junioren

Sport

Beek en Donk - Nederlands kampioen junioren in het motorcrossen van de MX2 in de 125 cc klasse. Een geweldige prestatie van de 15-jarige Stan van Zoggel uit Beek en Donk. Helaas tijdens corona geen huldiging, geen mooie foto’s, geen feest en zelfs geen beker of medaille tot nu toe. Jammer genoeg is dat de realiteit voor de jonge coureur, die dit seizoen met nog maar 2 wedstrijden te gaan op de eerste plaats stond en het grote deelnemersveld aanvoerde. De laatste 2 wedstrijden werden geannuleerd en dus was Stan Nederlands kampioen motorcross bij de junioren.

DeMooiLaarbeekKrant sprak Stan telefonisch om hem te feliciteren en eens te horen hoe dat nu verder gaat en wat zijn ambities zijn.

Stan, gefeliciteerd met het mooie resultaat. Een goed puntentotaal en een ruime voorsprong op de nummer twee. Vertel eens hoe lang je al crosst en hoe vaak je traint.
“Ik ben begonnen met crossen toen ik 7 jaar was. Het is een heel leuke sport. Je begint natuurlijk niet meteen met een 125 cc motor. Daar ben ik naar toe gegroeid. Bij motorclub (MC) Boekel train ik normaal een keer per week en dan is er een wedstrijd. Nu er geen wedstrijden zijn train ik twee keer per week.”

Waar ga je zoal trainen? Altijd op dezelfde baan of ga je ook ergens anders naar toe? En mogen jullie nu wel trainen?
“Gelukkig mogen wij wel trainen dus dat gaat gewoon door. Wij trainen overal in de regio; in de Mortel, Helmond, uiteraard Boekel en nog wat andere banen. Soms gaan we ook wel wat verder weg trainen. In België of Duitsland bijvoorbeeld.”

Je bent nu kampioen in deze klasse. Wat is de volgende stap?
“Ik wil volgend seizoen misschien wel overstappen naar de senioren en in elk geval wil ik naar een zwaardere motor, een 250cc KTM 2-tact. Gelukkig krijg ik wat ondersteuning van Veidec, die mij behalve mijn ouders steunen met materialen voor onderhoud en aanschaf van ander materiaal.

De motorsport organisatie Nederland (MON) waar je nu rijdt, is vooral gericht op breedtesport. Wil je nog de overstap maken naar de topsport?
“De top van de MON wel, maar niet de echte topsport, dat is onbetaalbaar. Dan zouden mijn ouders echt alles moeten opgeven om dat te kunnen betalen en dan nog maar afwachten of ik het echt ga maken. Nee, laat mij maar gewoon lekker crossen bij de MON en dan op een zwaardere machine, dan ben ik heel tevreden. Dan is het ook te combineren met andere dingen zoals school en andere gezellige dingen met vrienden enzo.”

DeMooiLaarbeekKrant feliciteert Stan met dit geweldige resultaat en wenst hem veel succes met zijn verdere motorcross carrière.