Mieke Vermeulen
Mieke Vermeulen Foto: Mark Barten

Kapsalon Mieke na bijna een halve eeuw uitgeknipt

Zakelijk advertorial

Mariahout - Mieke Vermeulen, eigenaresse van Kapsalon Mieke in Mariahout, heeft besloten met vervroegd pensioen te gaan. Na bijna een halve eeuw wassen, föhnen, knippen en kleuren (niet altijd in die volgorde) vindt ze het mooi geweest.

Half januari hakte Mieke de knoop door: de door de lockdown gesloten kapsalon gaat niet meer open. “Eigenlijk was het de bedoeling om in juni te stoppen”, vertelt ze aan haar keukentafel, geflankeerd door haar goedlachse echtgenoot Wout. ,,Maar ik heb er door die verplichte sluitingen geen zin meer in. Kijk, ik had misschien nog een paar maanden kunnen knippen. Maar waarschijnlijk wordt het net na de heropening enorm druk en dat kost me heel veel energie. Bovendien zijn mijn meeste klanten al wat ouder, wat toch een risico is. Voor hen, maar ook voor mij. Ik ben ook niet meer de jongste.”

“Zonder mijn fijne klanten had ik
het nooit zo lang volgehouden!”

Terug in de tijd
Voor de start van Miekes loopbaan moeten we een eindje terug in de tijd. “Ik was zestien en werkte bij Pauls Coiffures in Helmond. Geen idee of die er nog zit (nee, red.). Daar heb ik tot mijn drieëntwintigste gewerkt. Toen ben ik gestopt omdat ik zwanger was. Na een tijdje ben ik mensen thuis gaan knippen. In 1986 kochten we dit huis aan de Mariastraat. Hier ben ik deze kapsalon begonnen”, zo neemt Mieke ons mee down Memory Lane.

Mieke begon alleen. “Het was volgens mij de eerste kapsalon in Mariahout en ik knipte dames en heren. Door de jaren heen heb ik wel personeel in dienst gehad. Dat moest, want het liep erg goed. Ik heb de salon daarom ook een keer uit moeten breiden.”

Allemaal trouwe klanten
Gevraagd naar het soort klanten dat in haar comfortabele stoel plofte: ,,De meeste mensen kwamen natuurlijk uit Mariahout. Het waren bijna allemaal trouwe klanten; er waren zelfs mensen die al 43 jaar bij me kwamen. Ik was een echte dorpskapper. Ook kreeg ik weleens wat aanloop uit Beek en Donk, Lieshout en Zijtaart. Het waren allerlei verschillende mensen. Velen heb ik geleidelijk, net als mezelf in de spiegel, ouder zien worden.”

Wat Mieke het meest zal missen? Toch wel de mooie gesprekken die ze al knippend voerde. “Sommige mensen vertelden hun hele levensverhaal. Ze deelden dingen in vertrouwen.” Manlief Wout bevestigt de integriteit van zijn eega. “Ik vroeg weleens: heb je dit al gehoord? Och, dat wist ik al lang”, zei Mieke dan. Ze liet er niks over los. Maar er werd wat gekletst in die kapsalon, zeg. Sommige mensen kwamen volgens mij alleen maar om te buurten”, meldt de kappersman gekscherend.

“Fijn dat we daar de tijd voor krijgen”

Met de camper weg
Ze zal het kappersvak gaan missen. Maar wie bang is dat ze zich gaat vervelen, vergist zich. “Wout en ik hebben negen kleinkinderen en een camper, dus we vermaken ons wel. We gaan er af en toe lekker op uit samen. En dan nemen we de fietsen mee. Fijn dat we daar de tijd voor krijgen.”

Mieke, die zondag 31 januari 65 wordt, vond het een goed plan om haar klanten via dit medium op de hoogte te brengen. ,,Ik kan wel iedereen gaan bellen, maar dan zijn we zo twee dagen verder. Niettemin wil ik iedereen wel op tijd informeren, zodat ze een andere kapsalon kunnen zoeken.”

De sympathieke kapster benadrukt nog dat ze haar klanten heel hartelijk wil bedanken voor het vertrouwen. “Dat moet je zeker opschrijven, want zonder mijn fijne klanten had ik het nooit zo lang volgehouden!”