Afbeelding

Hart onder de riem voor ongeneselijk zieke SPIRIT-man Freek Voorthuysen

Algemeen

Lieshout - 'NU HET NOG KAN…' Middels deze oproep via Facebook verzamelden zich zondag 11 april, meer dan 130 oud SPIRIT-leden op het Kuipersplein in Lieshout, om daar de ongeneselijke zieke Freek Voorthuysen en zijn familie een hart onder de riem te steken.

Freek was in de glorietijd van deze korfbalvereniging dé gedreven kracht die SPIRIT groot maakte middels vele kampioenschappen. Jarenlang vertolkte hij daar de rol als trainer en coach. Hoewel Freek kampte met lichamelijke klachten na een ernstig ongeluk, heeft dat hem nooit weer houden om het stokje over te dragen. Minimaal drie keer per week stond hij op het veld voor zijn meiden.

De Amsterdammer wist iedereen snel thuis te laten voelen in deze club. Hij maakte geen onderscheid; familielid, bekende of nieuweling, iedereen was gelijk. Freek wist jong en oud te motiveren en in hun kracht te zetten. Zijn visie van teamsport was: een overwinning bereik je sámen en niet alleen diegene die het winnend doelpunt maakt. Dit zorgde voor respect en een sterke eenheid onder elkaar. Wat Freek daarnaast zo bijzonder maakte was dat hij met al zijn spelers begaan was en een speciale band op wist te bouwen, waarbij hij kritisch mocht zijn als er gewerkt moest worden en ’n dubbelzinnige geintje kon maken zodra er ruimte voor was.

Oproep massaal gedeeld
Hoewel SPIRIT al langere tijd niet meer bestaat, bleek die zondag dat de verstreken tijd geen afbreuk heeft gedaan aan de band die Freek destijds heeft opgebouwd met alle clubleden. De oproep op Facebook werd massaal gedeeld, waarbij mensen vol lof en betrokkenheid reageerden omtrent Freek en het trieste bericht. Uit alle hoeken, Utrecht, Zeeland en zélfs België kwamen oud-leden om zich voor het huis van Freek te verzamelen inclusief de vlag en mascotte van SPIRIT. Totaal verrast kwamen Freek, Thea en het gezin naar buiten, waar ze na een mooie speech met bos bloemen onder groot applaus met een spandoek werden toegezongen: 'FREEKY BEDANKT!'

Aansluitend hebben allen leden Freek nog persoonlijk bedankt middels een kaartje en eigen geschreven tekst waar hij ongetwijfeld in zijn laatste periode kracht uit kan halen. Freek was diep ontroerd en hoewel hij het niet onder woorden kon brengen, wist hij daarentegen wél de ene grap na de andere te maken. Menig traantje vloeide, het is dan wel duidelijk waaróm deze markant man in ieders hart is gesloten.