Liz Visseren
Liz Visseren

Jeugdige ambities: hoe vergaat het de eindexamenkandidaten

Algemeen

Laarbeek – De eindexamens zijn achter de rug. Het toeval wil dat bij DeMooiLaarbeekTeenz vijf leden hun eindexamen deden. Stijn Geene, Amé Groenen, Nina Sneijers, Rutger van Lieshout en Liz Visseren kregen speciale MooiLaarbeekTeenz examenvragen. Wat verwachtte je van de examens? Had corona invloed? Moeilijke en makkelijke examen? Rare voorvallen tijdens je examen en natuurlijk; wat ga je volgend jaar doen?

Stijn (18) 6 VWO
“Over mijn examens had ik niet echt verwachtingen. Ik wilde er vooral voor zorgen dat ik goed voorbereid was. Gelukkig kreeg ik op het Willibrord Gymnasium de mogelijkheid om de examens over twee jaar verspreid te doen en dat voelde als een goede voorbereiding. Je hebt dan al een gedeelte van de examens achter de rug. Het examen dat ik het moeilijkste vond was Latijn. Nederlands viel me daarentegen enorm mee. Volgend jaar ga ik op kamers in Maastricht. Geneeskunde studeren.”

Amé (17) 5 Havo
“Vooraf had ik het idee dat de examens veel groter en moeilijker zouden zijn. Ik vond het vooraf best eng, examens zijn belangrijk en ze worden ook nog eens afgenomen in een grote gymzaal in plaats van in een lokaal. Gelukkig viel het achteraf ontzettend mee. Corona had voor mijn gevoel zeker invloed op mijn voorbereiding. Gelukkig had ik de hele meivakantie om extra te leren. Van de examens vond in economie de moeilijkste. Dat is niet zo raar want daar ben ik normaal ook niet zo goed in. Engels was voor mij een van de makkelijkere examens. Volgend jaar ga ik journalistiek studeren in Tilburg.”

Nina (18) 6 VWO
“Van de examens verwachtte ik weinig speciaals. Het zijn in mijn ogen gewoon iets langere toetsen, verder is er niet zo’n groot verschil. In mijn laatste toetsweek op het Dr. Knippenbergcollege heb ik ook al een hoop stof van mijn examens gehad, dus dat waren een soort van mini examens. Van corona heb ik in mijn voorbereidingen nauwelijks last gehad. Ik heb een tussenjaar gedaan waarin ik in Argentinië en de Verenigde Staten heb gestudeerd, dus ik had in juli 2019 VWO 5 al afgerond en VWO 6 was bijna alleen maar herhaling. Mijn makkelijkste examen was zeker weten Engels, maar ik zou niet weten welk examen het moeilijkst was. Ze waren allemaal van ongeveer hetzelfde niveau. Tijdens mijn examens zelf is er weinig speciaals gebeurd, ik heb dankzij corona wel mijn eerste twee examens gemist, dus deze moet ik inhalen. Volgend jaar hoop ik in Maastricht Liberal Arts & Sciences studeren te gaan studeren.”

Rutger (16) 4 Mavo
“Toen ik vooraf over examenvragen nadacht maakte ik de inschatting dat vragen op het examen een heel stuk algemener zouden zijn dan we in toetsen op het Commanderij college Doregraaf kregen. Zoveel leerstof past gewoonweg niet allemaal in het examen. Mijn verwachting kwam uit. Het examen ging over algemene onderwerpen. Mijn voorbereidingen op het examen hebben gelukkig weinig geleden door corona omdat ik elke dag gewoon naar school mocht. Hier was ik ontzettend blij mee. Wiskunde, Engels en scheikunde zijn voor mijn gevoel het beste gegaan. Ik denk dat mijn laagste cijfer natuurkunde wordt. Of er iets geks gebeurd is tijdens de examens? Ja zeker! Tijdens een van mijn examens ging de telefoon van onze docent af. Echt gaaf dat hij Thunderstruck van ACDC als ringtone heeft. Volgend jaar blijf ik trouwens op het commanderij college. Ik ga havo doen op het Macropediuscollege.”

Liz (17) 4 Mavo
“Corona heeft voor mijn gevoel wel invloed gehad op mijn examens. Online lessen die maar een kwartier duurden en er waren regelmatig door corona docenten afwezig. Het was wel jammer want een eindexamenjaar leek me heel speciaal. Nu was alles aangepast op de pandemie. Mijn makkelijkste examen was maatschappijkunde. Ik had een stuk moeilijkere vragen verwacht en die hadden ze in het examen ook makkelijk kunnen stellen. Kunstvakken 2 vond ik het moeilijkste, ik ben niet zo goed in dit vak en had moeite met de vragen die werden gesteld. Tijdens mijn examens zelf is er niks speciaals gebeurd, maar ervoor wel. Ze waren namelijk onze Nederlands examens kwijt en hierdoor konden we pas een kwartier later starten. Gelukkig heb ik een goed gevoel over dat examen. Als ik mijn mavodiploma heb ga ik Human resource management op niveau MBO-4 doen.”

Rutger van Lieshout
Nina Sneijers
Stijn Geene
Amé Groenen