Joost Jansen (voorgrond) en Jan Coolen
Joost Jansen (voorgrond) en Jan Coolen Foto: Martin Prick

Jubilarissen Handboogvereniging De Eendracht gehuldigd

Sport

Aarle-Rixtel - De Eendracht is een handboogvereniging met een mooi eigen gebouw achter De Dreef in Aarle-Rixtel, waar op donderdag 22 augustus op de ledenvergadering twee jubilarissen in het zonnetje worden gezet. Joost Jansen is 12,5 jaar lid en Jan Coolen maar liefst 40 jaar. Met een oorkonde en een bloemetje worden zij herinnerd aan hun inzet voor de club.

Joost Jansen wordt door vader meegenomen naar de vereniging. Vader was al lang lid en daarom gaat ook Joost schieten. Tijdens clubkampioenschappen heeft hij het al drie keer tot jeugdkoning gebracht. Daarna is hij ook bij de volwassenen koning, als de beste schutter op dat moment keizer wordt. Dan wordt de tweede namelijk automatisch koning. Ondertussen heeft er een verandering van boog plaats gevonden. Haalde Joost zijn eerste successen op ‘recurve’, de keer dat hij volwassen koning werd, schoot Joost met ‘compound’. Daarover verderop meer.

Clubgebouw
Jan Coolen gaat op jonge leeftijd met zijn overbuurman uit Amsterdam naar de handboogclub. Dat bevalt hem prima en ook nu na veertig jaar heeft Jan het al jarenlang als penningmeester, prima naar zijn zin. Natuurlijk gaat het gesprek over het allereerste begin bij Van Bragt. Langzamerhand groeit de behoefte aan een eigen honk en het duurt een hele tijd voordat er vanuit de gemeente medewerking wordt gegeven in de vorm van het beschikbaar stellen van een stuk grond. “Voorlopig hebben we dat voor de duur van 20 jaar tot onze beschikking”. Meer subsidie krijgt de vereniging niet van de gemeente. In 2013 kan echter met volledig eigen mensen een prachtig clubgebouw worden neergezet. Op de indoorbanen kan tot 25 meter ver geschoten worden. Buiten kan de club ook nog banen realiseren, maar dat is nog niet nodig gebleken. Jan is er trots op dat de club alles uit eigen middelen heeft betaald. Het is zelfs zo, dat er op het moment helemaal geen schuld meer op het gebouw rust. Een naam, die hier niet onvermeld kan blijven is die van Martien de Graaf, die samen met Jan de kartrekker is geweest om deze prachtige accommodatie te realiseren.

Verschillen
Als je als handboogschutter wilt beginnen, heb je de keus uit twee boogsoorten. De recurve is de bekende boog, die natuurlijk veel meer is dan het speelgoedboogje waar kinderen mee spelen. Je moet als jonge sporter behoorlijk sterk zijn om met een recurve goed te kunnen schieten. Daarvoor kun je op de boog houten latten zetten, die stugger kunnen zijn voor volwassenen en wat soepeler voor kinderen. Zo’n boog heeft een aantal contragewichten om hem gebalanceerd in de hand te kunnen houden. Er zit een vizier op om hen beter te kunnen richten en de boog kan heel precies worden afgesteld. Je moet tijdens het richten de boog gespannen houden en dit vergt veel kracht. Het meeste van wat over de recurve-boog is verteld, is ook van toepassing op de compound-boog. Er is één duidelijk verschil. Als de compound-boog eenmaal gespannen is, kun je dat heel lang volhouden zonder veel kracht nodig te hebben. De compound ziet er ingewikkeld uit met veel katrollen, een waterpas voor het rechthouden en een vergroting in het vizier. Daarnaast is de bouw erg gedrongen, maar kan de pijl een veel grotere snelheid bereiken.

Belangstelling?
Jongeren aantrekken is voor elke vereniging een probleem, ook voor De Eendracht. Toch zijn kinderen door bezoek van basisscholen of via de roefeldagen wel enthousiast voor het schieten. “De moeilijkheden beginnen als ze wat ouder worden en andere interesses gaan krijgen”, merkt Jan lachend op. Volwassenen of kinderen die eens iets meer willen weten, kunnen kijken op de website van De Eendracht: www.handboogeendracht.wordpress.com.