Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Ook pastor Geoffrey heeft geen glazen bol

Human Interest

Laarbeek - Het eerste interview met destijds beginnend pastor Geoffrey de Jong vond plaats, midden in een hittegolf, augustus 2019. Al snel daarna werd Nederland en dus ook Laarbeek, geconfronteerd met de coronacrisis. Twee jaar later spreken we de pastor van de parochie De Zalige Pater Eustachius van Lieshout opnieuw. Openhartig komt hij terug op het vorige interview. Hij laat zijn licht schijnen over de coronacrisis, over Kerstmis én over ontwikkelingen binnen de Katholieke Kerk.

In het vorige interview vond de pastor zich nog te jong om met ‘U’ aangesproken te willen worden. Of dat twee jaren later anders is, wil DeMooiLaarbeekKrant weten? “Hallo, ik ben nog maar eenenveertig”, lacht de pastor joviaal. “Ik hou niet van dat soort vormelijkheden. Schept alleen maar onnodige afstand.” Daarmee is de toon gezet, aan de keukentafel in de pastorie, onder het genot van een pittig Brabants ‘bekske koffie’, met een royale spritskoek. “Zo werken de meeste mensen in Laarbeek het liefst”, bezweert de pastor. Niet per mail, maar gezellig aan de keukentafel.

Een mix van taken
De pastor steekt niet onder stoelen of banken dat hij bestuurlijke taken onvermijdelijk vindt. Pastorale taken genieten duidelijk zijn voorkeur. In het slepende dossier over het hergebruik van de Leonarduskerk speelde hij een bemiddelende rol. Hij begeleidde het verdriet dat dit dossier met zich meebracht. “Het leek wel op een rouwproces, zoals je dat meemaakt als iemand uit je naaste omgeving dement wordt. De Leonarduskerk staat er nog wel, maar is niet meer zoals voorheen. “Ik ben opgelucht, dat we op zeer korte termijn dit dossier kunnen sluiten en de passende herbestemming gerealiseerd kan worden. De afgelopen periode had ik bij mijn bestuurlijke taken enorm veel steun van onze waarnemend pastoor. Die nam veel bestuurlijk werk van mij over. Jammer dat hij nu ziek is.”

Ontspanning
Ontspanning vond en vindt pastor Geoffrey in zijn hobby’s: reizen, lezen, computerspelletjes, klarinet spelen, terrasje pikken. “Natuurlijk had ik ook te maken met beperkende coronamaatregelen”, zucht de pastor. “Terrasje pikken was er voor mij nauwelijks bij. Computerspelletjes, lezen, klarinet spelen kon allemaal gewoon doorgaan. Ik ben zelfs afgelopen jaar naar Andalusië geweest. Heerlijke bergwandelingen gemaakt. Ik streef naar een gezonde mix tussen werk en ontspanning. Niemand is er immers mee gebaat als ik een burn-out zou krijgen! Ik heb de afgelopen tijd moeten leren om ‘nee’ te zeggen. Nee, die begrafenis niet op vrijdag.”

Corona
“De coronacrisis heeft mijn manier van werken veranderd”, zo gaat pastor Geoffrey verder. “Kon ik eerst kortaf en zakelijk zijn bij een telefoongesprek, nu lukt me dat niet altijd. Steeds meer merk ik hoeveel mensen eenzaam zijn. Ze bellen soms op, alleen maar om een stem te horen. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om het dan kort en zakelijk te houden.”

“Boos kan ik worden op de overheid, die geen maatwerk wil of kan leveren in al die wirwar van maatregeltjes. Ik snap de mensen, die vinden dat het nou genoeg is. Het kookpunt is bereikt. Ik snap de mensen niet, die daarop weer reageren met geweld en vernielingen. Dat maakt me ook boos.”

“Ik word in coronatijd blij als ik saamhorigheid om me heen zie. Die volledig getatoeëerde jongeling, op het eerste gezicht een voetbalhooligan, die jongeman blijkt dan toch dagelijks te zorgen voor zijn hulpbehoevende buurman. Dit soort verrassende verhalen.”

“Mensen zoeken in coronatijd naar iets wat echt belangrijk is in hun leven. Is het geld, een goede baan, je gezin, gezondheid? Of toch iets wat daar nog boven gaat, geloof? We kunnen de kaarsen in onze kapellen niet aangesleept krijgen.”

Over wel of niet vaccineren is de pastor helder. “Dat speelt niet zo in de Katholieke Kerk. Het was een krachttoer van de wetenschap, een godsgeschenk, om zo snel een vaccin te vinden. Wie ben jij dan om daar geen gebruik van te maken? Vaccineren is bovendien een vorm van naastenliefde. Je beschermt jezelf èn je naaste!”

Ontwikkelingen binnen de katholieke kerk 
In de Katholieke Kerk vindt, tussen 2021 en 2023, wereldwijd een synode van bisschoppen plaats. Zaken die fout zijn gegaan, zullen daar openhartig besproken worden. Ook de kerk verkeert immers in een crisis. Zaken die in het verleden onbespreekbaar waren worden nu bespreekbaar gemaakt. Enkele voorbeelden: Inspraak van gelovigen, de rol van de vrouw, gehuwde priesters. Volgens pastor Geoffrey, stuk voor stuk, hoopvolle ontwikkelingen. “Er is nog een lange weg te gaan.”

Kerstmis
Kerstmis is het feest waarin we de verjaardag van Jezus vieren. Iedereen mag dat, volgens de pastor, op zijn eigen manier doen. “Met kerstboom, zonder kerstboom, met veel glamour en glitter, zonder dat alles. Jammer dat er zoveel commercie in is geslopen.”

“Zelf hoop ik dat dit jaar een normaal Kerstfeest mogelijk is. Dank aan alle fantastische vrijwilligers die onze parochie De Zalige Pater Eustachius van Lieshout draaiende houden. Ik wens daarnaast alle Laarbekenaren veel hoop en goede moed, in deze donkere tijden. Raak niet ontmoedigd door alles wat niet kan. Zoek positief naar dingen die wel kunnen. Help elkaar en blijf gezond. En voor de rest? Ook jullie pastor Geoffrey heeft geen glazen bol.”

Afbeelding