Overzichtsfoto van Bemmer IV
Overzichtsfoto van Bemmer IV Foto: Mark Barten

Wat doet de politiek voor ondernemers?

Algemeen

Laarbeek - Ondernemersclub VIER heeft aan de politieke partijen gevraagd wat ze de komende jaren voor de Laarbeekse ondernemers gaan betekenen. Hiermee is er een extra kans gegeven aan de politiek om zich te profileren bij ondernemers met de voor hen relevante standpunten.

In het door alle vijf de politieke partijen gesloten coalitieakkoord van 2018 (Handen Ineen) wordt er in de economie-paragraaf summier aandacht besteed aan het versterken van de winkelcentra, het herstructureren van de bedrijventerreinen en aan het ondernemersfonds. Meetbaar terugkijkend kan VIER stellen dat met name Bemmer IV zich goed ontwikkeld heeft en dat het Ondernemersfonds zijn positie heeft gevonden. Met het versterken van de winkelcentra is het minder voorspoedig gegaan, volgens het meest recente koopstromenonderzoek is de leegstand gelijk gebleven. 

VIER-voorzitter Paul Sneijers: “Een suggestie voor het nieuwe college is coalitie-doelen concreet en duidelijk te formuleren, dan kan de kiezer in 2026 concluderen of ze de juiste keuze gemaakt heeft.” Opvallend in alle partijprogramma’s is dat er nauwelijks specifiek aandacht wordt besteed aan ondernemers en bedrijven. Terwijl er volop aandacht is voor ouderen, jongeren, woningzoekenden, hulpbehoevenden. Feit is dat er in Laarbeek ruim 800 ondernemers actief zijn die met hun bedrijven zorgen voor onder andere eerste levensbehoeften, ontspanning, werkgelegenheid en talloze andere zaken en daarmee dragen zij bij aan de leefbaarheid van Laarbeek. Er wordt veel in algemeenheden gecommuniceerd door de diverse partijen. Uiteraard wordt er door de partijen meegedacht met lokale ondernemers, en deze worden waar mogelijk actief ondersteund.

Versterken winkelcentra
Gelukkig wordt dit punt door alle partijen omarmd en geeft iedere partij aan dit te ondersteunen en volledige medewerking te verlenen aan initiatieven van ondernemers. Zo wil CDA een verkooppunt voor lokale producten en pleit ABL voor het wonen in leegstaande winkelpanden en maakt ze zich zorgen over het winkelaanbod in Mariahout. Over de nieuwe inrichting rondom de Heuvel in Lieshout en over een facelift van het Piet van Thielplein doet geen enkele partij concrete uitspraken. Met betrekking tot de Dorpsstraat in Aarle Rixtel ligt de nadruk met name op het verkeersluw maken van deze straat.

Uitbreiding bedrijventerreinen 
PNL geeft aan dat ze gaan zorgen voor voldoende bedrijventerreinen voor de toekomst, hoe en waar wordt niet vermeld. CDA geeft aan nu al in te gaan zetten op Bemmer V en ABL vermeldt dat ze voor nieuwe bedrijventerreinen in belangrijke mate naar de regio kijken. Verder vindt ABL dat de bestaande bedrijventerreinen moeten worden opgewaardeerd en dat tegelijkertijd naar andere functies op de bedrijventerreinen moet worden gekeken, zoals woningbouw en huisvesting arbeidsmigranten. Over revitalisering, veiligheid en tegengaan van criminaliteit op de bestaande bedrijventerreinen (denk aan Bemmer, Beekerheide, Torenakkers) wordt door geen enkele partij melding gemaakt.

Verduurzaming
Met name De Werkgroep geeft aan stevig in te zetten op verduurzaming. De Werkgroep geeft aan dat dit gemeente alleen niet gaat lukken en dat het bedrijfsleven hierbij keihard nodig is. Ook PNL geeft aan dat bij het bepalen van haar standpunten duurzaamheid altijd meeweegt. Geen der partijen geeft aan welke keuzes op gebied van verduurzaming gemaakt moeten gaan worden door het Laarbeekse bedrijfsleven.

Bereikbaarheid en wegenstructuur
Hoe zorgen we ervoor dat Laarbeek bereikbaar is en blijft zodat onze bedrijven kunnen bloeien en aantrekkelijk blijven om voor te werken? Een groot knelpunt is de verkeersdrukte bij de Beekse brug. Hierin is vooral de provincie leidend, maar welke rol kan de gemeente hierin spelen om een oplossing te bespoedigen?

Beleid Buitengebied
In december 2021 is de omgevingsvisie Buitengebied Laarbeek ‘Zonder Ruimte geen Beweging’ opgeleverd. Hierin zijn de economische kaders en de ruimtelijke contouren omschreven hoe in het buitengebied van Laarbeek de komende jaren met de omgevingswet om wordt gegaan. Verwacht mag worden dat dit beleid de komende jaren staat. Opdracht aan ondernemers, de gemeente en de hele gemeenschap hier nu deugdelijk uitvoering aan te geven om ons mooie buitengebied zowel economisch als landschappelijk in stand te houden.

VIER-voorzitter Paul Sneijers: “Het is aan ondernemers natuurlijk zelf om te kijken welke partij het beste opkomt voor de belangen van zijn/haar onderneming. Wel wil ik iedereen oproepen om op 14, 15 of 16 maart te gaan stemmen. Maak gebruik van je democratisch recht.”

Aan de ondernemers aangesloten bij VIER worden de antwoorden van alle poltieke partijen integraal toegestuurd in een nieuwsbrief, dit uitgezonderd de reactie van de PvdA, daar is helaas geen reactie van ontvangen. Mocht u deze informatie willen ontvangen dan graag een berichtje naar info@vierlaarbeek.nl of kijk op de website van VIER. www.vierlaarbeek.nl