Afbeelding
Foto: Politie

Inbraakgolf in Laarbeek, politie roept op tot alertheid

Algemeen 112 berichten

Laarbeek - Deze maand werden (minimaal) negen inbraken gepleegd in Laarbeek, waarvan acht in Beek en Donk. Voor een inbraak op klaarlichte dag op het Hugo Thijssenplein zijn inmiddels twee verdachten opgepakt. Wijkagenten Lieke van Leeuwe en Elke Nagtzaam roepen inwoners op om alert te zijn op verdachte situaties. “Altijd melden, liever teveel meldingen dan dat het te laat is.”

Vorige week werden in de wijk Beekse Akkers in een nacht drie woninginbraken gepleegd. Telkens werd daar bij de achterdeur een gaatje in de achterdeur geboord, of in de cilinder van het slot. Bij alle adressen zat de sleutel in het slot. “Laat je sleutel niet op het slot zitten. We snappen dat dit vanuit brandveiligheid zo gezegd wordt, maar leg de sleutel dan ergens in de buurt van de achterdeur”, vertellen Lieke en Elke.  

Mensen alert maken
De wijkagentes willen de mensen vooral alert maken op wat men zelf kan doen. “Mensen kunnen zelf invloed hebben op bepaalde zaken, zoals het niet op de achterdeur houden van de sleutel. Daarnaast kan het plaatsen van een camera ook helpen. Het schrikt al af, maar tevens zijn we ook blij met de camerabeelden. Mensen kunnen als ze beelden hebben deze uploaden via politie.nl”

Lieke en Elke geven aan dat verschillende buurtwhatsapp-groepen goed werken. “Maar meldt zaken ook zeker bij de politie. Zie je een verdachte situatie, geef dit dan door via 0900-8844. Bij een heterdaad: bel 112. Bij de inbraak op het Hugo Thijssenplein konden we snel twee mensen oppakken. Dit hadden we te danken aan een snelle melder. Van de burgers moeten wij het in zo’n situaties ook hebben. Dus zie je iets verdachts, altijd melden, onthoud een kenteken. We krijgen liever teveel meldingen dan dat het een keer te laat is.” 

Volgens de wijkagentes gaan de overvallers vaak voor het snelle geld. “Je hebt gelegenheids-dieven, en groepen die de overvallen plegen. En het gebeurt echt niet alleen ‘s nachts. Overdag doen mensen minder snel hun deur op slot. Dieven zijn zo binnen. De piek van inbraken ligt echt wel in de daguren.” 

Fraude met bankpassen
Naast de vele inbraken waarschuwen Lieke en Elke ook voor fraude met bankpassen bij oudere mensen. “Ondanks dat hier al volop voor gewaarschuwd wordt, gebeurt dit toch nog regelmatig. Fraudeurs komen bij mensen aan de deur, nadat ze eerst al telefonisch contact hebben gelegd. Zeggen dat er een nieuwe pincode nodig is bijvoorbeeld. Of ze slaan toe via whatsapp. Bankmedewerkers komen nóóit aan de deur.”