Afbeelding

Column Jac: Tel uit je winst!

Algemeen Column

Beste lezers, Ik beloofde, om het aantal vrouwelijke lezers van deze rubriek op te gaan vijzelen. Ik plaats daarvoor het vrouwenkaartclubje van mijn vrouw eenmalig in de schijnwerpers. Het zou zomaar drie extra lezeressen kunnen opleveren.

Het clubje bestaat uit vier dames. Ze rikken. Ik was destijds getuige van de oprichting. Er is geen voorzitter en geen secretaris. Wel een penningmeester. Die int op het eind van de avond de winst van ieder lid, dat winst heeft gemaakt. Er wordt tamelijk grof gespeeld, vijf cent per slag. Zo ontstaat een aardig durfkapitaaltje. Gelukkig pompen de dames dat, op het eind van het seizoen, terug in de economie. Met een gezamenlijke lunch of een high tea. Waarbij de thee bijna volledig uit de clubkas betaald kan worden…

Rikken is volgens de dames een echte wintersport. Ligt er geen sneeuw? Er kan toch gerikt worden. Wekelijks van oktober tot maart. Het clubje heeft een naam. Bij de oprichting stelde ik nog voor ‘hartenvrouw’. Dat vonden de dames te lief klinken. Ze kozen voor ‘skuppenvrouw’. Het werd me even later duidelijk waarom. Ik bood mijn diensten aan als invaller. Ze schopten dat voorstel ver van zich af… “We kaarten nog liever met ene blinde!”

De clubavond is beurtelings bij één van de leden. Altijd op dinsdag, altijd van zeven tot tien. In het begin keek ik nog wel eens even mee. Ik zou het spelpeil met enkele simpele aanwijzingen op een hoger niveau kunnen brengen. Ik deed dat wijselijk niet. Ik trek me liever terug in mijn werkkamer. Daar probeer ik een column uit mijn laptop te persen.

Vaag dringen er de geluiden van het kaartclubje tot me door. Als ik heel lang niks hoor, ga ik even kijken. Dan blijkt het zo spannend te zijn, dat je de klok kunt horen tikken. Soms klinkt er enorm lawaai. Ze zouden toch zeker…? Nee hoor, ze hebben de grootste lol. Er staat witte wijn op tafel.

Na afloop vraag ik mijn skuppenvrouw of ze voorzichtig is omgesprongen met míjn geld. Ze reageert korzelig: “Óns geld, zul je bedoelen! “

Gokkende vrouwen…

Tel uit je winst!