Dorpsraad Lieshout zou graag meer snelheid zien in de plannen voor kerk en Franciscushof
Dorpsraad Lieshout zou graag meer snelheid zien in de plannen voor kerk en Franciscushof

Dorpsraad bezorgd over tempo Lieshoutse centrumontwikkelingen

Algemeen

Lieshout - Nu de eigenaar van het Franciscushof af ziet van de ontwikkeling van appartementen in dat gebouw is er een nieuwe impasse ontstaan. Wat gaat er dán met dit gebouw gebeuren? Hoe kan dit gebouw alsnog geschikt gemaakt worden voor bewoning? Wanneer gaat er nu wél iets gebeuren? Allemaal vragen die de Dorpsraad Lieshout zich af vraagt en dus ‘meer dan bezorgd’ is over dit belangrijke gebouw in de kom van het dorp.

Al jaren wordt er gestudeerd op de (her)ontwikkeling van het Franciscushof. De appartementen in het gebouw blijken -na onderzoek- ongeschikt voor bewoning en zouden vergroot en/of opgeknapt moeten worden. De eigenaar van het gebouw, Zorgboog, heeft dan ook al diverse onderzoeken laten doen naar een mogelijke herontwikkeling, maar ziet deze steeds weer stranden. Uiteindelijk is er nu geen voortgang en lijkt het er niet op dat het gebouw op korte of middellange termijn herontwikkeld zal worden.

Belangrijk centrum-gebouw
Het Franciscushof is niet het enige belangrijke gebouw in de kern van Lieshout. Samen met de naastgelegen kerk en de daar-weer-naast-gelegen Heuvel vormt het ‘t centrum van Lieshout. Voor die Heuvel zijn de plannen inmiddels redelijk concreet en volgt op 21 december een definitief raadsbesluit. Zeker nu de mogelijke relocatie van de Jumbo-supermarkt hier los van gekoppeld is (deze komt immers zeker niet op de Heuvel) kan na het raadsbesluit écht begonnen worden. Daarnaast ligt de kerk. Voor dat karakteristieke element is inmiddels een visie ontwikkeld waarin de (on)mogelijkheden in kaart zijn gebracht zijn: de zogenaamde ‘Kerkenvisie’ die voor alle Laarbeekse kerken is gemaakt. De vervolgstappen zijn nu als volgt omschreven: ‘Na instemming met de Kerkenvisie door de raad gaat het parochiebestuur intern beraden hoe zij het onderzoek naar een eigen kleine gebedsruimte per kern het beste kan insteken’. Verder wordt aangegeven dat de vervolgstap is het daadwerkelijk uitvoeren van het onderzoek en concretiseren van de toekomstmogelijkheden. Daarna kan bekeken worden waar eventuele (gedeeltelijke) herbestemming op korte of middellange termijn aan de orde is.

Concrete stappen gewenst
Van het plan ‘Centrumontwikkeling’ (= Heuvel) is dus bekend dat er in december 2023 een raadsbesluit genomen wordt. Hoe het met Franciscushof en de kerk verder gaat is niet echt concreet. Dorpsraad Lieshout ziet dat het trage tempo van deze ontwikkelingen van grote invloed zijn op de leefbaarheid, ontwikkeling en uitstraling van het dorp Lieshout. Om de inwoners van Lieshout en mogelijke ontwikkelaars tegemoet te komen zien zij graag dat de gemeente de multi-ontwikkeling van de kern Lieshout als zeer urgent agendapunt oppakt en toewerkt naar een snelle besluitvorming en realisatie. Dorpsraad Lieshout wil ook de (her)ontwikkelaars van Franciscushof én van de kerk oproepen om concrete stappen te zetten.