Henk Peters, bestuurslid Verkeersgroep en Wonen
Henk Peters, bestuurslid Verkeersgroep en Wonen

‘Omzien naar Elkaar’ nu volop in actie binnen de werkgroep van de Dorpsraad

Algemeen

Beek en Donk - Eén van de speerpunten van de Dorpsraad Beek en Donk is het versterken van de gemeenschapskracht in het dorp. Wat is gemeenschapskracht? Dat is de positieve energie die vrijkomt als mensen (in een dorp of wijk) elkaar helpen om gezamenlijke doelen bereiken, zoals: prettig wonen, welzijn, vitaliteit, betere gezondheid, verbinding en participatie.

I.s.m. de initiatiefgroep ‘Gemeenschapskracht’ is er binnen de Dorpsraad Beek en Donk een werkgroep gevormd welke gemeenschapskracht gaat uitzetten in de woongemeenschap van Beek en Donk. Wat is de noodzaak om dit onder de aandacht van onze inwoners te brengen:

  • Minder bevolkingsgroei: aantal jongeren neemt af
  • Mensen 65+: 55% meer in 2040 
  • Beroepsbevolking: 12 % minder in 2040
  • Vraag naar zorg neemt toe

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit, dat met het inzetten van gemeenschapskracht de druk op de zorg met ca.15% daalt. Belangrijk, omdat de vraag naar zorg steeds méér zal worden en het aantal beschikbare zorgverleners zal afnemen.

Gemeenschapskracht is nogal een abstract begrip, dus heeft de werkgroep ‘Gemeenschapskracht’ dit omgedoopt tot ‘Omzien naar Elkaar’. Dit begrip betekent niet dat je zorg gaat verlenen aan elkaar. Het gaat om elkaar helpen met klusjes in of rond huis, boodschappen doen, aandacht geven aan iemand ziek of eenzaam is. Kortom, door er voor elkaar te zijn! Verbinding maken in de wijk kunnen de bewoners het beste zelf. Met dit idee gaat de werkgroep van de Dorpsraad nu fysiek de wijken in om bewoners te betrekken bij ‘Omzien naar elkaar’. Inmiddels zijn er in een drietal wijken al eerste stappen gezet om in gesprek te komen met de inwoners. Voel je je als inwoner, buurtcomité/vereniging geroepen om ‘Omzien naar Elkaar’, in jouw directe woonomgeving onder de aandacht te brengen? Stuur dan een email naar info@dorpsraad-beekendonk.nl of neem telefonisch contact op via 06-46970485.

Wil je meer info over de actieve projecten binnen de Dorpsraad, loop eens binnen bij ons inloopspreekuur met Henk Peters (zie foto) op woensdag 14 februari van 18.30 tot 20.30 uur in het Ontmoetingscentrum te Beek en Donk. Tijdens dit inloopspreekuur kun je ook advies krijgen over de verduurzaming van je woning. Er zijn energiecoaches aanwezig vanuit de stichting ‘Duurzaam Wonen Laarbeek’. Heb je nog vragen? Stuur een email naar info@dorpsraad-beekendonk.nl of bezoek de website voor meer informatie: www.dorpsraad-beekendonk.nl.